Timpul.md

Actualitate 1 Aprilie 2020 | 15:03

Cum pot tinerii români să-și continue studiile în universitățile din USA?

Numărul tinerilor-absolvenți români, ce-și doresc continuarea studiilor în America, este în continua creștere de la an la an, și nu în zadar.

Sistemul de învățământ universitar și postuniversitar din această țară este unul din cele mai performante în lume și oferă oportunități incomensurabile. Universitățile americane sunt apreciate datorită standardelor academice speciale, posibilităților de cercetare pe care le oferă studenților, calității procesului didactic asigurat de profesori excepționali. Învățământul superior american este foarte complex și diferit de cel românesc. De aceea, aplicanții trebuie să se informeze minuțios înainte de a decide ce universitate să aleagă. Fiecare instituție de învățământ superior se bucură de o mare autonomie și acționează independent, fiecare își are propriul său program de activitate, plan de studiu, calendar și proces de înscriere. 

Modalitățile de a accede la studiile universitare și postuniversitare în Statele Unite

Una din modalități este achitarea taxelor de studii. Dar ea nu este accesibilă pentru fiecare. Universitățile în America sunt costisitoare. Spre exemplu, se achită în jur de 50 - 70 de mii de dolari pentru un an la o instituție privată de prestigiu. În așa fel, unii foști studenți își răsplătesc creditele luate pentru a învăța mulți ani după absolvire.

O altă posibilitate este folosirea diferitor oportunități, cum ar fi bursele. Unele universități le oferă viitorilor studenți pentru merite deosebite, capacități sportive, rezultate remarcabile la învățătură sau talente.

Doritorii pot beneficia de ajutorul programului EducationUSA, prin care Ambasada oferă sprijin studenților străini, ce doresc să-și facă studiile în America. Ea își are sediul în București.

Tinerii pot aplica pentru bursă și la Comisia Româno-Americană Fulbright, parte componentă a unui program de nivel internațional, ce este sponsorizat de guvernul USA. Înscrierea începe în luna februarie și se prelungește până în mai, pentru anul următor de studiu. Numărul de burse este limitat, de aceea și competiția pentru ele este una dură.

Dosarul aplicantului și testele, ce trebuie susținute

Pentru a reuși, aplicantul trebuie să pregătească un dosar impecabil. Obligatorie este susținerea testului Toefl. În dosar vor fi incluse, de asemenea, scrisori de recomandare, foaia matricolă și eseuri motivaționale. Acestea din urmă sunt un criteriu foarte important pentru admitere în universități. Prin intermediul acestor eseuri se apreciază personalitatea aplicantului, gradul lui de maturitate, capacitatea lui de exprimare, intențiile și planurile de viitor. De aceea ele trebuie pregătite cu mare grijă și minuțiozitate, să li se acorde atenție maximă. În cazul în care absolventul nu este sigur, că va reuși să scrie un eseu, care să răspundă acestor cerințe, poate să recurgă la ajutorul resurselor online, cum ar fi samedayessay.com. În schimbul unei remunerări, ele sunt gata să îndeplinească însărcinări scrise de orice dificultate.

Pregătirea pentru a aplica la studii universitare include susținerea testelor standardizate SAT sau ACT. Sunt organizate pentru aprecierea aptitudinilor, abilităților cognitive ale solicitanților. ACT se axează mai mult pe asimilarea cunoștințelor din programa școlară, iar SAT - pe verificare abilităților lingvistice, comunicative și a logicii matematice. Doritorii de a urma studiile postuniversitare, de master sau doctorat, susțin examenul GRE.

Evaluarea pretendenților pentru a fi acceptați la studii este una specifică, și se numește holistică. Universitățile sunt interesate nu doar de reușitele școlare, ci și de activitățile în afara școlii, interesele, concepțiile despre viață ale aplicanților.

Pentru a mări șansele de succes, pretendentul poate aplica la mai multe universități în același timp. Iar odată acceptat, începe o nouă etapă - pregătirea pentru plecare spre împlinirea visurilor și noi realizări.  

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus