Actualitate

Cum ramne cu laptele?

Majorarea preturilor la lapte cu circa 3% a fost generata de scumpirea resurselor energetice si de deprecierea leului, sustin comerciantii. Producatorii de lapte solicita ca pretul de achizitie sa fie marit pana la 4,5 lei per litru fata de 3,5 lei cu cat este achizitionat in prezent. Consumatorii asteapta ce va urma. Acestea sunt doar cateva situatii care au constituit subiectul sedintei de ieri a Consiliului pe produs de la Ministerul Agriculturii.

Desi presa a scris ca la sedinta Consiliului pe produs ar putea fi adoptata o decizie prin care sa se revina la pretul vechi al laptelui din magazine, discutiile au fost departe de aceasta speranta.

Cei mai nedumeriti s-au anuntat producatorii de lapte care au aflat ca pretul produsului in magazine a crescut, iar cel de achizitie a ramas nemodificat. Ei au solicitat echitate, argumentand prin aceea ca cheltuielile pentru intretinerea complexelor zootehnice sunt mari. „Pentru patru sute de vaci pe care le am, eu cheltui zilnic 12-15 mii de lei, iar profitul este de zece mii”, explica Ion Babara, producator de lapte din raionul Drochia.

Unii producatori s-au aratat indignati fata de importurile masive de materie prima si de produs finit care se vinde de doua ori mai ieftin decat cel autohton si au propus majorarea taxelor vamale. Pentru a-i contrazice, unul dintre comercianti a precizat ca populatia cumpara produse mai ieftine si trebuie sa ne orientam spre satisfacerea cererii. „Un kilogram de cascaval importat din Ucraina costa circa 40 de lei fata de 80 de lei cat costa cel produs la noi”, exemplifica Sergiu Cires, presedintele confederatiei pe produsele lactate.

Viceministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a declarat ca ministerul nu se implica in afacerile comerciantilor, a producatorilor si procesatorilor. „Nu putem prognoza o viitoare majorare sau scadere a preturilor la lactate, deoarece fluctuatia preturilor la resursele energetice este imprevizibila. Cert este ca anul curent ramura zootehnica va primi subventii de la stat: pentru crescatorii particulari de vite subventia va fi de 15 mii de lei, iar pentru ferme – de 30 de mii de lei”, a precizat Bumacov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *