Politică

Cum sunt moldovenii

Ca Voronin este asa cum este nu ma mai mira. Ma consterneaza armata de functionari care ii indeplinesc ordinele stiind foarte bine ca sunt ilegale, abuzive, criminale. Ca si cei care au protestat la 7 aprilie, majoritatea acestor executanti sunt tineri. Tineri torturau alti tineri in „coridorul mortii”. Judecatori tineri condamna tineri nevinovati. Cineva imi spune despre tinerii angajati ai SIS-ului: „astia nu cruta nici mama, nici tata. Sunt platiti din gros”. Altii sunt mai „delicati” – sunt cei carora le este greata de Voronin, le este greata de ei insisi, dar comit rau in continuare.

O ruda imi vorbeste despre un coleg de facultate avocat parlamentar: „Eu stiu, zice acesta, cine sta in spatele vandalizarii si incendierii Parlamentului si Presedintiei… I-am vazut si ii cunosc… In ultimul an s-a pus la vot de doua ori alocarea banilor pentru reabilitarea celor doua cladiri si ambele voturi au fost respinse. Uite ca se poate si fara vot… Mor de ciuda, dar ce pot sa fac?”. Si sunt atatea mii care mor de ciuda, dar deservesc regimul. Se rusineaza de ce fac, dar fac in continuare.

Nu ma mir ca sunt multi, ma mir ca nu se gaseste niciunul cu verticalitate si demnitate, care sa refuze sa mai colaboreze. Caci e vorba, totusi, de tineri, adica de oameni cu un acut simt al dreptatii, oamenii cei mai alergici la minciuna si neadevar…

Va intrebati cum este moldoveanul? Acesta este moldoveanul: i-i greata, dar face! astia sunt „pilonii” statalitatii lui Voronin!

***
Cand va uitati la televizor, la reportaje de la sedintele Guvernului, si-i vedeti pe tinerii nostri ministri, nu trebuie sa aveti nicio indoiala ca aveti in fata niste moldoveni. De fapt, sunt cei mai moldoveni dintre moldoveni. Au ajuns atat de sus pentru calitatea de a sti sa-si invinga mai bine decat altii reflexul vomitiv.

***

Un consatean care munceste in Italia imi spune cu cat entuziasm a participat, impreuna cu alti moldoveni, la alegerile din 5 aprilie. Au inchiriat autobuze pentru a se deplasa grupuri intregi din toata tara la Roma… „Cand am auzit rezultatul atat de favorabil pentru comunisti, am fost nauciti cu totii. Stiam in mod sigur ca in strainatate 90% au votat pentru Opozitie. Cunosc pe cineva de la Ambasada, tanar si el, si l-am intrebat: „Cum se poate asa ceva?!.”. Mi-a spus ca urna cu voturi din Italia nici nu a fost deschisa. Mi-a spus asta in soapta, ducandu-si degetul la buze…”. Si tot consateanul continua: „Acum moldovenii din Italia sunt dezamagiti, nu mai cred in alegeri, iar comunistii si-au atins scopul – acela de a-i descuraja sa mai mearga la vot”.

***

La fel cred multi. Fraudele si teroarea comunista declansata dupa 7 aprilie a speriat oamenii si mai ales pe tineri. Si totusi, nu e totul sumbru… O cunostinta din Balti imi vorbeste despre schimbarea radicala care s-a intamplat cu fiica-sa, liceana in clasa a 11-a, dupa evenimente. A fost retinuta impreuna cu alti tineri fara nicio vina. Venise impreuna la proteste, din curiozitate, si nici macar nu ajunsesera la locul desfasurarii acestora la Balti. A fost tinuta doua ore la politie. Din fericire, nu a fost batuta sau violata. I s-au spus, in schimb, cele mai murdare vorbe pe care le-a auzit vreodata in viata sa. „Stii ca nu imi mai recunosc fiica?, imi zice aceasta cunostinta. Daca inainte nu o interesa deloc politica, acum nu scapa niciun buletin de stiri, citeste toate ziarele democratice, se intereseaza cand vor fi mitinguri la Chisinau pentru a merge la ele”. Probabil, aceasta domnisoara nu e moldoveanca in viziunea lui Voronin.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *