Timpul.md

Actualitate 18 August 2017 | 23:49

Cum va rade flota SUA de pe „fața mării” navele de război chineze și ruse

În prezent, marina americană este inferioară în fața principalilor rivali, Rusia și China, în ceea ce privește raza de acțiune a rachetelor sale anti-navă. Cu toate acestea, noua modificare a cunoscutei rachete americane va rade literalmente navele adversarilor americani de pe fața apelor, scrie Business Insider.

La bordul distrugătoarelor și crucișătoarelor americane exista în prezent sisteme avansate de apărare antirachetă, rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pentru distrugerea țintelor terestre, dar rachetele anti-navă Harpoon, aflate in dotarea flotei încă din 1977, sunt mult inferioare celor chineze și ruse.

Rachetele anti-navă din China YJ-18 și YJ-12 au o raza de acțiune de 380 km. La distanță mică YJ-18 prinde viteza supersonica, iar YJ-12 efectuează o manevră în spirală, sustragandu-se armelor anti-rachetă ale inamicului.

Versiunea ruseasca a rachetei anti-navă – Kalibr – zboar cel mult 300 de kilometri și, de asemenea, obține viteză supersonică pe distanțe scurte.

Având în vedere faptul că raza de actiune a rachetelor „Harpoon” americane este de numai 120 km, rachetele chinezești și rusești pot provoca pagube mari gruparilor navale de asalt ale SUA. Deși bombardiere de pe portavioanele americane F / A-18 Hornet sunt capabile să dea replica dureroasa inamicului, decalajul în raza de actiune a rachetelor anti-nava rămâne o amenințare serioasă pentru Marina SUA, subliniază BI.

În acest sens, pentru a rezolva problema, marina americană va semna un contract cu Raytheon pentru dezvoltarea unie modificari anti-navă a rachetei Tomahawk.

„Cu cost mic, această modificare poate schimba radical întregul raport de forțe pe mare. O astfel de rachetă va putea să lovească la distanta de 1.600 de kilometri „, a declarat înca din 2015 adjunctul ministrului apărării din SUA, Bob Work. „Ea va putea fi utilizata de aproape toate navele din flota de suprafață și subacvatică”.

Depășind de cateva ori raza de atac a flotelor rusa și chineza, navele americane vor putea să atace inamicul fara sa pățească ceva. În plus, noua rachetă va permite navelor americane să opereze în zonele care anetrior erau considerate indisponibile din cauza probabilității mari de distrugere. În apropierea Rusiei este vorba de mările Baltica și Neagra, iar în apropierea Chinei – Marea Chinei de Sud.

Cu toate acestea, Business Insider a avertizat că noul echilibru de putere nu se va schimba prea în curând. Căpitanul Mark Johnson, de la Comandamentul sistemelor marine ale Forțelor Navale din SUA, sustine ca pentru dezvoltarea noii rachete vor fi necesari câțiva ani, și tot atât pentru teste. Se crede că noua rachetă, capabilă să schimbe complet raportul de forțe pe mare, va intra în dotarea flotei SUA abia la începutul anilor 2020. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus