Social

Curajul de a darui o familie

Nicolae

Nicolae avea doar trei ani cand a fost depistat de politie la Gara din Chisinau. Era toamna tarzie, iar copilul vagabonda pe strada, flamand si in haine subtiri. Initial, a fost dus la Centrul de plasament temporar al minorilor de pe langa MAI, iar peste o luna a fost transferat la Centrul „Viitorul”. In colaborare cu Directia pentru protectia drepturilor copilului, i-au fost restabilite actele de identitate – proces destul de anevoios, in lipsa unor date exacte despre parintii si data nasterii copilului…

Mai tarziu s-a aflat ca mama lui este Nadejda Sitaru, de origine roma. Femeia fusese casatorita anterior si mai avea un fecior.

Sotul o batea cu cruzime si Nadejda a fost nevoita sa plece de acasa. Ajunsa in capitala, fara un loc de trai stabil, ea isi castiga painea din cersit. In curand l-a nascut pe Nicolae, apoi pe Roman. Circumstantele in care mama si-a pierdut feciorul mai mare nu au fost identificate – in urma unui teribil accident rutier, Nadejda a suportat mai multe traume, din care cauza isi pierde memoria. Roman, care nu implinise inca varsta de un an, se afla in bratele mamei in momentul accidentului. Din fericire, el nu a avut de suferit si a fost plasat la Centrul „Emanuel”.

„Mama” Natalia

Familia Donica are doua fete: Lilia, studenta la Facultatea de asistenta sociala, si Maria, eleva la liceu. Dna Donica a crescut intr-o familie mare si prietenoasa. De aceea, cand a aflat de Serviciul de asistenta parentala profesionista s-a gandit ca are inca puteri si multa dragoste in suflet pe care sa le dea unor copii lipsiti de grija parinteasca. Astfel, Natalia Donica a fost printre primii asistenti parentali profesionisti din RM. Fiind angajata oficial la Directia municipala pentru protectia drepturilor copilului, ea beneficiaza de un salariu si de o alocatie pentru ingrijirea copilului.

Sigur, nu acestea o fac sa practice munca de asistent parental deja de opt ani, ci inima-i mare si dorinta de a face un bine aproapelui. La sfarsitul lui 2006, dupa ce ingrijise mai intai un baietel, apoi o fetita, in familia Donica a intrat eroul nostru, Nicolae Sitaru. Fiind in familie, el a inceput sa se dezvolte rapid, si-a facut prieteni noi, a invatat multe poezii si cantece. De la Maria, alaturi de care petrecea mult timp, a invatat sa deseneze… Dna Donica este educatoare la gradinita si-l luase pe Nicolae in grupa la ea, pentru a-l avea mereu alaturi si a-l supraveghea. Iar Nicolae isi manifesta din plin aptitudinile artistice.

Familia

Pentru a pastra relatia cu familia biologica, l-am dus pe Nicolae in vizita la mama sa, la spital. Buimacita, Nadejda si-a recunoscut cu greu feciorul, iar la despartire si-a petrecut feciorul in tacere, cu ochii plini de lacrimi – medicii nu-i dadeau prea multe sanse de recuperare. Ca sa compenseze lipsa mamei, familia Donica l-a inconjurat pe Nicolae cu si mai multa dragoste si grija… Intre timp, unul dintre cei doi frati ai Nadejdei – unchiul Simion, stabilit cu traiul in regiunea Odesa, Ucraina – a acceptat sa-i ia pe cei doi nepoti la el. In octombrie 2007, Nicolae si Roman Sitaru au plecat spre Odesa, la casa si familia lor noua. Dna Donica, impreuna cu fiicele, l-au insotit pe Nicolae pana la Gara. Asistenta parentala l-a imbratisat cu dor, i-a transmis albumul cu fotografii care-i vor aminti de timpul petrecut la ei si i-a spus ca-l va astepta in ospetie.

Aceasta a fost o istorie cu final fericit. Dar astazi, sute de alti copii cu destine similare asteapta sa-si gaseasca o familie unde sa fie tratati cu dragoste. Oamenii de buna-credinta, carora nu le este indiferenta soarta unor astfel de copii, pot sa ne contacteze, pentru mai multe detalii, la numerele de telefon: 27.89.60, 079.548315, 068.150355.

Marcela ?urcanu, asistenta sociala

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *