Ultima oră

Curtea Constituţională din Lituania: Judecătorii Curţii din Rusia poartă responsabilitatea pentru victimele războiului

Expert în drept internațional, profesor la Universitatea din Vilnius, Dainius Zalimas a fost numit președinte al Curții Constituționale din Lituania în luna iulie 2014. Înainte de aceasta el a fost implicat într-o serie de proiecte de cercetare ale UE și alte organizații internaționale legate de drepturile omului, democratizarea și legalizarea memoriei victimelor represiunilor totalitare. A lucrat în calitate de membru permanent al Curtii de Arbitraj de la Haga.

Într-un interviu pentru UNIAN, presedintele Curții Constituționale din Lituania a declarat ca foarte probabila excluderea Curții Constituționale a Federației Ruse din Conferința Curților Europene Constituționale pentru decizia de aprobare anexarii Crimeei si a opinat ca politica de integrare europeană trebuie să fie înscrisă în Constituție.

Curtea Constituțională a Ucrainei (CCU), ca răspuns la decizia Curții Constituționale a Federației Ruse privind recunoașterea legitimității referendumului privind anexarea Crimeei la Rusia, legalitatea rezultatelor sale și a procedurilor de aderare, în aprilie 2014 a SUSPENDAT Memorandumul cu privire la dezvoltarea cooperării comune. Recent CCU a inițiat colectarea de semnături cu intenția de condamnare a acțiunilor Curții Constituționale Ruse. Curtea Constituțională a Lituaniei este una dintre primele țări care a sprijinit această inițiativă. Care este esența ei?

Pentru prima dată în istorie, o Curte de Judecata, 19 persoane, a fost implicata în comiterea unei ilegalitati internaționale – anexarea Crimeei. Sensul inițiativei ucrainene este de condamnare și, probabil, în viitor, se va pune problema eliminarii Curții ruse din cadrul Conferinței Europene a Justiției Constituționale – Conferința Curților Europene Constituționale. Argumentul este simplu, curtile membre ale Conferinței trebuie sa respecte o singura cerința de baza – principiul statului de drept și independenta justitiei.

În declaratia oficiala ne-am exprimat diplomatic că avem dubii (dacă e sa va spun parerea mea – nu am nicio îndoială) că [Curtea Constituțională] Curtea nu se conduce dupa pricnipiile statului de drept. Decizia lor [despre Crimeea] este greșită din start, deoarece ei au recunoscut Crimeea drept subiect de drept internațional și chiar au considerat [acordul de unire a Crimeei cu Rusia] un tratat internațional. Aceasta este o încălcare gravă. Deoarece, din punct de vedere al legii, ei trebuiau sa afirme că Crimeea nu este un subiect de drept internațional, și prin urmare nu exista nici tratat internațional.

Această decizie a fost determinată de faptul că alipirea unui nou subiect la Federația Rusa este o procedură constituțională?

Mecanismul este urmatorul: pentru ca Duma de Stat sa aprobe decizia finala privind noul subiect federal, ea are nevoie de un aviz favorabil de la Curtea Constituțională a Federației Ruse. Și acest aviz a fost favorabil. Judecătorii Curții Constituționale au tratat pur formal aceasta problemă. În special, în ceea ce privește recunoașterea Tratatului de alipire a Crimeei ca fiind unul de tip International. Practic ei s-au uitat ca exista semnatura președintelui, deci este un tratat internațional.

Nu mai vorbesc despre dreptul internațional – era un act evident de agresiune, s-a folosit forța și nu a existat nicio autodeterminare – o cucerire clasica a unui teritoriu străin. Acest aspect l-au ignorat cu desavarsire.

Din punct de vedere juridic, situația este de așa natură că intre Ucraina si Rusia inca mai există un tratat internațional cu privire la frontiera de stat, în conformitate cu acest document Crimeea aparține Ucrainei. Rușii a vrut să denunțe acest tratat, au existat astfel de inițiative. Dar denunțarea unui acord de frontieră nu se poate face în dreptul internațional pe cale unilaterala, deoarece se atenteaza la principiul inviolabilității frontierelor. Și dacă ne intoarcem la acțiunea Curții Constituționale a Federației Ruse, este clar că orice instanță independentă dintr-o țară democratică civilizată ar vedea acest aspect [Tratatul de alipire al Crimeei] si nu ar fi doar un executant al voinței politice a presedintelui.

Faptul ca Curtea Constituțională a Federației Ruse a realizat o comanda politică este demonstrat şi de viteza incredibila cu care s-a luat decizia. Li s-a prezentat acordul in seara zilei de 18 martie 2014, iar a doua zi dimineata CC a publicat decizia. Nicio instanță nu lucreaza astfel! Acest lucru sugereaza ca nu avem in Rusia o Curte Constitutionala independenta, ci o marioneta a puterii politice.

Am discutat această problemă la Batumi, la Conferința Curților Constituționale Europene din luna septembrie și am avut un schimb dur de replici. Îl citez pe președintele Curții Constituționale din Rusia care recunoștea în mod deschis faptul că Curtea Constituțională este „mândra” ca si-a îndeplinit misiunea. Ca decizia ei a salvat poporul din Crimeea – si citez exact expresia – „de teroriștii islamici și fasciștii lui Bandera”. Asta ne arată calitatea acestei Curti…

Deci, în viitor, va fi imposibil să se dea vina ca Curtea Constituțională rusa a săvârșit o eroare?

Au comis în mod deliberat o infracțiune, aceasta este opinia mea personală. Ei sunt profesioniști și stiu foarte bine ce au facut. Dar retorica lor este asemenea celei folosite de politicieni. Ea ne arată că sunt doar niste instrumente.

În general, nu-mi amintesc că o instanța intreaga sa participe la comiterea unei infracțiuni internaționale. Instanța comite o infracțiune – chiar sună ciudat.

Ce alte țări, cu excepția Lituaniei, au aderat la propunerea Ucrainei de condamnare a acțiunilor Curții Constituționale a Federației Ruse?

Avem adeziunea a șapte țări. În afară de Ucraina, Lituania, Polonia ni s-au mai alaturat Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan și Cipru. De fapt, pentru mulți totul a fost ceva nou. Deoarece toată lumea vorbește despre anexare , dar detaliile nu sunt cunoscute.

Revenind la procesul de alipire a Crimeei la Rusia, Curtea Constituțională din Rusia putea opri acest proces?

Dacă ne uitam la problemă din punct de vedere pur juridic, Curtea Constituțională a avut dreptul sa opreasca anexarea Crimeei, putea da aviz negativ. Și, punct de vedere tehnic, aceasta [anexarea peninsulei ucrainene] nu s-ar fi întâmplat. Deci, pe conștiința acestor oameni sunt toate victimele ulterioare (in razboiul din estul Ucrainei).
 
Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *