Moldova

Curtea Constituţională: Parlamentul nu a încălcat Constituţia

 Menţionăm că parlamentul RM, prin votul majorităţii deputaţilor, a completat, pe 29 octombrie 2009, respectiva lege, pe motiv că „prevederile actuale sunt neclare” şi care a cauzat amânarea alegerilor prezidenţiale, preconizate pentru 23 octombrie 2009, când Marian Lupu a fost singurul candidat la funcţia de şef al statului. Modificările Legii vizează, în primul rând, introducerea unei prevederi clare, potrivit căreia alegerile pot avea loc dacă la ele participă unul sau mai mulţi candidaţi. De asemenea, proiectul prevede că parlamentul poate organiza noi alegeri ale preşedintelui şi după un an de la alegerile eşuate.

În opinia reprezentantului PCRM, Sergiu Sârbu, „parlamentul a exercitat nişte atribuţii care, de fapt, sunt de competenţa Curţii, pentru că această modificare se reflectă şi asupra articolului 78 din Constituţie”.

La rândul lor, reprezentanţii parlamentului şi guvernului la CC, Ion Creangă şi, respectiv, Oleg Efrim, consideră că legislativul a acţionat în conformitate cu legea.

După anunţarea deciziei CC, Sârbu a declarat că „astfel, s-a acordat dreptul parlamentului de a interpreta Constituţia. Prin hotărârea respectivă Curtea şi-a diminuat propria autoritate”.

La şedinţa Curţii nu a fost admis judecătorul Victor Puşcaş, acesta fiind recuzat, după ce S. Sârbu a invocat faptul că el şi-a expus public opiniile vizavi de subiectul respectiv.

Preşedintele CC, Dumitru Pulbere, a anunţat că în adresa legislativului va fi expediată o notă, prin care va fi informat asupra unor omisiuni care au fost admise în Legea vizată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *