Actualitate

Curtea de Argeş: Pregătirile pentru înmormântarea Reginei Ana, pe ultima sută de metri

 După moartea Reginei Ana, activităţile la Curtea de Argeş, municipiul unde va fi înmormântată, au căpătat noi valenţe. Autorităţile au avut la dispoziţie două săptămâni, timp în care totul trebuie să strălucească. Au fost multe de pus la punct: drumuri de asfaltat, copaci de vopsit, iarbă de tuns, marcaje stradale de trasat şi, cel mai important, de finalizat lucrările la noua Catedrală, unde va fi înmormântată Regina Ana.

Regele Mihai va fi mândru de cum va arăta municipiul ăsta sâmbătă

Cu doar cinci zile înainte de evenimentul care va îndolia întreaga ţară, muncitorii depun eforturi supraomeneşti. Deşi mai sunt încă multe de făcut, aceştia susţin că se vor încadra în termenul limită.

Stâlpii indicatoarelor rutiere şi copacii din apropierea Mănăstirii Curtea de Argeş au fost deja vopsiţi în alb. Iarba a fost tunsă, iar florile aranjate şi ele. Asta a fost munca cea mai uşoară, spune un muncitor, care a trecut la strâns molozul.

"Mai sunt multe de făcut, dar ne încadrăm în timp. Pentru Regină facem toate astea. Regele Mihai o să fie mândru de cum o să arate municipiul ăsta sâmbătă", spune Gigi, un muncitor, mustrat imediat de coleg pentru că pierde ritmul stând de vorbă cu ziariştii.

La poarta Mănăstirii Curtea de Argeş se lucrează de zor. Drumul trebuie nivelat pentru ca mai apoi să înceapă asfaltarea.

"Trebuie să ne mişcăm rapid. Mai e puţin şi totul trebuie să fie pus la punct. Eu spun că o să terminăm", spune un muncitor, care însă nu se opreşte din lucru.

Se întorc regii acasă

La Catedrala Regală si Episcopală încă se lucrează atât la acoperiş, cât şi în interior. Nu se vede mare lucru de la poartă, în faţa căreia se opresc mai toţi credincioşii care merg să aprindă lumânări la mănăstire. Oamenii stau şi comentează despre ce au auzit ei că se întâmpla pe vremuri la înmormântările regale şi ce cred că va fi sâmbătă la Curtea de Argeş.

"Se întorc regii acasă! Din păcate Regina va fi adusă în sicriu. Ca şi pe timpuri, va fi o înmormântare atipică. Nu vom fi lăsaţi să ne apropiem. Va fi multă lume, oameni aleşi, care vor veni să-şi ia adio de la Regina Ana", spune o enoriaşă.

În curtea mănăstirii, o femeie vine şi rupe câteva buruieni crescute între flori.

"Niciodată nu se termină de muncit într-o mănăstire. Am făcut mai multă treabă acum pentru că ne pregătim pentru 15 august, când avem hram, Adormirea Maicii Domnului. A coincis cu înmormântarea Reginei Ana, dar aşa facem mereu. În fiecare an vine multă lume aici, dar ce o să fie sâmbăta viitoare nu cred că putem aproxima. Şi e firesc să fie aşa. O aduc acasă pe regină. Îşi va face somnul de veci la noi în municipiu”.

E adevărat că avea o vârstă, dar mulţi dintre noi o credeam nemuritoare

În faţa gării din Curtea de Argeş stă o bătrână şi oftează: "Era bine dacă o aduceau pe regină cu trenul. Aşa trebuia să facă! O aşteptam cu toţii aici. Ne-ar fi plăcut, ce-i drept, să vină în vizită, împreună cu Regele Mihai, cât era în viaţă. I-am fi dăruit flori şi am fi făcut poze. Păcat că s-a stins! E-adevărat că avea o vârstă, dar mulţi dintre noi o credeam nemuritoare".

Pentru că se execută lucrări de asfaltare, strada spre mănăstire este blocată de câteva zile. Echipaje ale Poliţiei sunt permanent acolo şi dirijează traficul pe o rută ocolitoare.

"La mănăstire nu se poate ajunge cu maşina, ci doar pe jos", îi explică unul dintre poliţişti unui şofer.

Curtea de Argeş a fost declarat "Oraş Regal", iar titulatura apare şi la intrarea în Primărie. Tot acolo se poate observa şi că municipiul este în doliu.

Nu doar acum, cât se fac lucrări, ci şi în ziua înmormântării Reginei Ana vor fi restricţii de trafic. Bulevardul care duce spre mănăstire este şi va rămâne închis în ziua de 13 august. De asemenea, nu vor fi parcate maşini pe stradă, iar tonetele din zonă nu vor mai exista. Vor fi amplasate două corturi de prim ajutor.

Mai mult, sâmbătă vor fi angrenate forţe de ordine sporite la Curtea de Argeş pentru ca înmormântarea reginei să se desfăşoare fără incidente.

Regina Ana va fi înmormântată în 13 august, în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş, sicriul urmând să ajungă în ţară pe 9 august, pe Aeroportul Otopeni, iar apoi dus la Castelul Peleş (9 august) şi Palatul Regal din Capitală (11 august). Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment, iar publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş.

Curtea de Argeş este oraşul care găzduieşte mormintele regilor României şi a primit titlul de "Oraş Regal" ca urmare a deciziei Consiliului Local al municipiului Curtea de Argeş, în semn de preţuire pentru legătura spirituală, identitară, culturală şi istorică dintre străvechea urbe şi Coroana Română.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *