Actualitate

Curtea de Conturi a înregistrat nereguli privind utilizarea mijloacelor publice de peste 1100 de milioane de lei

Conform concluziilor din rapoartele de audit, cele mai mari valori au înregistrat neregulile aferente utilizării mijloacelor publice și patrimoniului public – peste 1100 de milioane de lei, precum și cele ce țin de conformitatea înregistrărilor financiar-contabile – 7778 de milioane de lei. În anul trecut, Curtea a remis organelor de drept constatările ce conțin suspiciuni de fraudă din 14 misiuni de audit, iar ca urmare au fost pornite patru cauze penale.

„În anul ce s-a scurs, misiunea noastră a fost de a oferi o evaluare independentă și obiectivă, în conformitate cu standardele internaționale de audit ale instituțiilor supreme de audit”, a declarat președintele Curții, Veaceslav Untila.

O problemă cu care s-a confruntat Curtea pe parcursul anului trecut a fost fluctuația personalului cu atribuții de audit, care a crescut până la 17,3%. Această creștere a fost cauzată preponderent de nivelul de salarizare irelevant în raport cu gradul complexității activității de audit public.

Pe viitor, Curtea de Conturi își propune să continue consolidarea capacităților de efectuare a auditurilor în conformitate cu standardele internaționale, dezvoltarea capacităților de audit al fondurilor externe, dar și implementarea unor proceduri moderne de management a resurselor umane etc.

Potrivit președintelui Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, noua Lege privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, aprobată de Parlament la finele anului trecut și elaborată în conformitate cu cele mai bune practici internaționale, va încuraja activitatea instituției supreme de audit. Ștefan Creangă și-a exprimat speranța că, în curând, Parlamentul va avea o comisie permanentă, de control al finanțelor publice, care să examineze rapoartele Curții de Conturi.

Comisia economie, buget și finanțe a luat act de raportul Curții de Conturi, Biroul permanent urmând să decidă dacă acesta va fi sau nu prezentat și în plenul Parlamentului. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *