Timpul.md

Actualitate 8 Martie 2017 | 16:57

Curtea de la Haga: Rusia manipuleaza datele privind drepturile omului în Crimeea

Rusia manipuleaza datele cu privire la situația drepturilor omului în Crimeea ocupată, a declarat azi, 8 martie, în timpul unei audieri publice în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga, reprezentantul intereselor Ucrainei, Jonathan Gimblett, ca răspuns la declarația făcută cu o zi înaite de partea rusa, transmite Radio Liberty.

Gimblett a remarcat în special discriminarea ”nerușilor” din Crimeea.

„Rusia vede în tătarii din Crimeea și ucraineni un obstacol în calea dominației sale în Crimeea”, – a spus el. Totodata, comentând cu privire la situația din Crimeea, partea rusă a prezentat o realitate alternativă.

Reprezentantul Ucrainei a respins declarația părții ruse că guvernul de la Moscova face eforturi pentru a asigura drepturile omului în Crimeea. Gimblett a amintit mai ales interzicerea de catre autoritatile ruse a Mejlisului poporului tătar din Crimeea și disparițiile unor tătari.

De asemenea, Gimblett a amintit că „Constituția” din Crimeea recunoaște ca oficiale atât limba rusă, cât și ucraineană și tătară. În realitate, peninsula este dominată doar de limba rusă. În special, a spus el, marea majoritate a mass-media este în limbă rusă – la fel, de exemplu, inscriptiile de pe clădirile publice. Gimblett a subliniat faptul că o situație similară exista si in invatamant.

Despre campania de distrugere culturala a grupurilor etnice non-ruse din Crimeea a declarat în timpul ședinței de miercuri și profesorul în drept internațional Harold Hongju Koh.

„Rusia declaraă că interzice finanțarea terorismului în estul Ucrainei, în același timp finanțează teroare. În Crimeea, Rusia pretinde ca elimina toate formele de discriminare rasială și etnică, în realitate există o campanie de distrugere culturala împotriva grupurilor etnice non-ruse”, – a spus Harold Hongju Koh. 

paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus