CSI / Rusia

Curtea Internaţională de Justiţie respinge cererea Kievului de a bloca susţinerea pe care Rusia o acordă rebelilor proruşi

Deşi statul ucrainean afirmă că Rusia a încălcat Tratatul privind finanţarea terorismului, prin sprijinirea grupurilor armate din estul Ucrainei, Curtea de la Haga a anunţat că Kievul nu a oferit suficiente dovezi în privinţa presupusului rol pe care îl are Rusia în cadrul conflictului.

Kievul a mai acuzat Rusia de discriminare la adresa etnicilor tătari din Crimeea, indicând că acţiunile Moscovei în această privinţă încalcă prevederile Convenţiei internaţionale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială. Judecătorii au hotărât astfel ca Rusia să înceteze discriminarea etnicilot tătari din Crimeea, peninsula anexată Rusiei cu trei ani în urmă.

Curtea a anunţat că ”Rusia trebuie să nu mai impună limite asupra abilităţii comunităţii tătare din Crimeea de a proteja instituţiile reprezentative”. 

Rusia a negat în mai multe rânduri că ar fi trimis arme şi trupe în estul Ucrainei, însă autorităţile americane au indicat că mii de militari ruşi operează în regiunile controlate de rebelii separatişti.

În pledoaria de deschidere, avocaţii Ucrainei au afirmat că acţiunile Rusiei "au făcut ca cetăţenii ucrainieni să nu se mai simtă nicăieri în siguranţă”.

Kievul consideră Crimeea parte a teritoriului Ucrainei, deşi regiunea a fost anexată de Rusia în 2014.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *