Actualitate

Curtea Supremă a Irakului ordonă suspendarea referendumului din Kurdistan

„Curtea Supremă a emis un ordin de suspendare a procedurii de organizare a referendumului prevăzut să aibă loc în 25 septembrie la ordinul președinției Kurdistanului, până când va putea examina plângerile primite conform cărora această consultare este anticonstituțională", se arată în comunicatul Curții Supreme.

"Curtea s-a reunit în ședință plenară luni și a trecut în revistă cererile în vederea suspendării referendumului în Kurdistan și în regiuni. După deliberare, ea a luat decizia de față", se precizează în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Curții Supreme a Irakului, Ayas al-Samouk, a declarat pentru AFP: "Am primit mai multe plângeri și din acest motiv am decis să referendumul trebuie suspendat".

Potrivit unei surse din parlamentul irakian, cel puțin trei deputați au depus plângeri împotriva acestui referendum.

Țările vecine, SUA și alte state pledează pentru ca regiunea, autonomă din 1991, să-și rezolve disputele cu Bagdadul fără a se separa de Irak, unde jihadiștii mai dețin încă două fiefuri.

Președintele kurd Massoud Barzani a subliniat că rezultatul acestei consultări nu va duce la o declarare imediată a independenței, ci mai degrabă la demararea unor "discuții serioase cu Bagdadul", în scopul "rezolvării tuturor problemelor".

AGERPRES 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *