Eveniment

Curtea Suprema de Justiţie a cheltuit 40.000 de dolari pe o maşină de lux

Documentul a fost prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase. El s-a arătat indignat de faptul că CSJ opera cu astfel de sume, în timp ce în ţară criza economică era ca la ea acasă: „Achiziţia a fost făcută în timp ce toate instituţiile statului au fost nevoite să concedieze 5 la sută din personal, din cauza că avem limitări bugetare”.

Totodată, ministrul a declarat că va sesiza Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei şi Curtea de Conturi „ca să verifice din ce resurse maşina a fost cumpărată, cât de legală a fost tranzacţia şi cum a fost posibil ca o instanţă de judecată să cheltuie banii publici într-o asemenea manieră”. Tănase a amintit, în acest context, că CSJ mai are un Mercedes, de clasa C, oferit de Cancelaria de Stat: „Probabil au dorit una mai confortabilă”.

Vorbind despre corupţia din sistemul judecătoresc, ministrul a afirmat că după stabilizarea situaţiei politice „va trebui să revizuim foarte serios cine dintre judecători merită să rămână în funcţii şi cine trebuie să-şi caute alte ocupaţii. S-a creat impresia că dacă le măreşti salariile, corupţia va dispărea. Nu este adevărat. Acesta este doar un element”.

De fapt, pentru eficientizarea acestui sistem, dar şi pentru îmbunătăţirea domeniului privind respectarea drepturilor omului, Ministerul Justiţiei, împreună cu societatea civilă, va prezenta, în curând, parlamentului, spre aprobare, un proiect privind conlucrarea dintre cele două părţi. „Am decis ca, indiferent de conjucturile politice, să oferim societăţii civile anumite priorităţi. Implicarea ei ne va permite să avem un punct de vedere mai obiectiv asupra anumitor fenomene”, a menţionat Alexandru Tănase. Astfel, primul partener al ministerului este Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM), directorul căruia, Vanu Jereghi, a fost numit consilier pe drepturile omului. Potrivit lui Jereghi, acest parteneriat ar fi un bun început pentru diminuarea numărului de dosare pierdute la CEDO, precum şi ar identifica instituţiile care nu au capacitatea de a respecta drepturile omului. De asemenea, pe lângă grupul consultativ va asista şi un consilier european din Lituania (Ausra Raulickyte), unul din cei 9 selectaţi de PNUD, pentru a sprijini reformele pe care le implementează executivul de la Chişinău.


Întreg documentul îl puteți găsi scanat aici ]

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *