Actualitate

Curtea Supremă din Marea Britanie extinde drepturile persoanelor care trăiesc în concubinaj

Curtea Supremă a extins, astfel, drepturile a milioane de parteneri ce trăiesc în concubinaj, mai indică sursa citată.
Femeia a intentat acțiunea judecătorească pentru că, după decesul partenerului ei de viață, i-a fost refuzat accesul la pensia acestuia. Denise Brewster s-a considerat discriminată și a început demersurile în instanță pentru a obține banii, iar Curtea Supremă i-a dat dreptate.

"Negarea pensiei de urmaș în cazul partenerilor care au trăit în concubinaj le provoacă acestora o mare suferință, ca să nu mai vorbim despre dificultățile materiale implicate. În Regatul Unit, o familie din șase conviețuiește fără a-și legaliza relația, așa că o asemenea reformă se impunea de multă vreme. Decizia are implicații importante asupra dreptului la pensie pentru milioane de persoane care trăiesc în concubinaj și trasează și cadrul pentru gestionarea cazurilor de discriminare în funcție de starea civilă", a spus avocatul lui Denise Brewster, Gareth Mitchell.

Denise Brewster și partenerul ei, Lenny McMullan, trăiau împreună de 10 ani și dețineau o casă. Bărbatul a murit în 2009, la două zile după ce cuplul se logodise. McMullan lucra de 15 ani la o companie din Irlanda de Nord și cotiza la sistemul local de pensii.

Regulile prevăd că, în cazul partenerilor necăsătoriți, cel care contribuie la sistemul de pensii trebuie să desemneze persoana care să beneficieze de bani în caz de deces.

Pentru că partenerul ei nu desemnase pe nimeni, femeii i-a fost negat accesul la acei bani.

Denise Brewster a argumentat că, după atâția ani petrecuți împreună, simțea că ea și partenerul ei erau ca și căsătoriți și a demarat acțiunea în instanță. Înalta Curte din Irlanda de Nord i-a acceptat argumentele, dar Curtea de Apel a decis împotriva ei, iar cazul a ajuns astfel pe rolul instanței supreme.

"Cazul meu este simplu: astfel de norme birocratice care îi discriminează pe partenerii implicați în relații de coabitare de durată nu trebuie acceptate", a spus Brewster.

AGERPRES.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *