Lumea

Cutreierând prin bloguri

Toate astea-s importante, însă cel mai important e că moldovenii pot simţi că lucrurile totuşi se mişcă spre bine, să simtă schimbarea şi să înţeleagă că nu-i totul pierdut în ţara lor. Desigur, efectele imediate sunt minore şi nu toţi vor simţi efectul PayPal dintr-odată, dar asta-i numai o chestie de timp. Adică, până atunci când până şi cel mai înapoiat moldovean va înţelege că a primi şi trimite bani prin Internet în doar câteva secunde e o chestie total fenomenală. Sper ca PayPal să atragă toţi atât de mulţi utilizatori moldoveni ca şi Skype-ul.

Emines-COOL. Sezonul doi

de Igor Guzun  

Mihai Eminescu ne-a lăsat în poezii semne şi sugestii pentru realităţi care s-au întâmplat mult mai târziu, iar el, ca un vizionar ce este, le-a anticipat. Uniunea Europeană, Naţiunile Unite, Alianţa Nord-Atlantică – toate se află criptate, în abrevieri, în textele lui Eminescu. „Icoana stelei ce-a murit/ Încet pe cer se suie:/ Era pe când nu s-a zărit,/ Azi o vedem, şi UE” – astfel Mihai Eminescu făcea referire în poezia la „La steaua” şi la fundalul albastru al drapelului UE, şi la una dintre cele douăsprezece stele aurii de acolo. Iar abrevierea Organizaţiei Naţiunilor Unite a fost codificată de Eminescu în poezia „Iubitei” şi, ca să nu ne scape, a repetat-o: „O, NU-mi muri, O, NU-mi muri, iubită, / C-atunci în veci prin noapte-aş rătăci. / Mi-aş sfărma viaţa-n jalea cea cumplită / Şi de durere n-aş putea muri”.

NATO? Probabil, se conţine în exclamaţia „Pe veci pierduto, vecinic ador-NATO!”, din „Sonet III”. Şi doar abrevierea aceasta încă nu am găsit-o în poeziile lui Eminescu – CNSPSRGMPFRM. Dar mai caut cu speranţă. Pentru că un vizionar nu putea să nu ştie că e vorba despre Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Sănătate a Reproducerii, Genetică Medicală şi Planificare Familială al RM…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *