Istorie

Cuvântul „BOICOT” şi istoria sa. „Nu înţelege nimeni ce înseamnă a ostraciza, trebuie să găsim altceva”

În primăvara lui 1832, se naşte Charles Cunningham Boycott, în Norfolk, Anglia, cel care avea să rămână pentru totdeauna în istorie cu un nume transformat într-un cuvânt. După o educaţie militară şi un examen picat la Academie, familia înstărită îl ajută să ajungă la comanda regimentului 39 care se va muta în Belfast, iar mai apoi în Dublin. Aici se căsătoreşte, iar în 1852 se retrage din viaţa militară. 

Activ din fire, Charles alege să devină agent pentru contele de Erne, John Crichton, care deţine zeci de mii de acri de pământ şi care îi propune să aibă în grijă o fermă şi terenuri vaste. Practic, tot ce are de făcut este să colecteze chiriile ţăranilor şi să supravegheze bună starea pământului.

Dar educaţia strictă îl transformă pe Boycott într-un tiran…

Cum sătenii din Lough Mask trăiesc în condiţii mizere iar hrana lipseşte cu desăvârşire, decid să se unească. Aşa ia naştere Liga Irlandeză a Pământului, prin care cer chirii mai mici şi mai multe alimente. Răspunsul englezului îi face să nu mai muncească, ba chiar pornesc o adevărată campanie de izolare. 

„Trebuie să îl evitaţi când îl vedeţi pe marginea drumului- trebuie să îl evitaţi pe străzile oraşului- trebuie să îl evitaţi în magazin — trebuie să îl evitaţi la târg şi la piaţă şi chiar în locul de rugăciune, lăsându-l singur…izolându-l de restul de parcă a fi un lepros- trebuie să îi arătaţi că îl detestaţi pentru crima pe care a comis-o”, era discursul acestora. 

Pentru că oamenii nu ştiu ce înseamnă „a ostraciza”, preotului din zona îi vine o idee: să transforme numele lui Charles într-un verb. „S-a uitat în jos, s-a apăsat pe fruntea mare, şi a spus: „Cum ar fi să zicem că l-am boicotat?”.

Ruşinat, Boycott părăseşte zona şi pleacă împreună cu familia în Statele Unite ale Americii cu numele de Charles Cunningham. Reuşeşte să se întoarcă în Anglia, unde moare în iunie 1897, la 65 de ani, lăsând în urmă verbul „A BOICOTA”. 

Boicotul reprezintă o activitate deliberată, iniţiată de către consumatori, muncitori sau oameni de afaceri care au drept scop stoparea unor activitaţi comericale care avantajează alt grup, altă afacere sau altă ţară cu ale căror politici aceştia nu sunt de acord.

A1.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *