Timpul.md

Bună Dimineața 7 Martie 2013 | 06:52

Dacă nu e Kievul, e bun și Chișinăul!

Așa cum stă bine unor diplomații adevărate, cu tradiție democratică și obiceiuri de salon, cancelariile occidentale și-au exprimat îngrijorarea pentru situația din R. Moldova, generată de demiterea Guvernului AIE.

Preocupările vesticilor, așa cum era de așteptat, s-au manifestat în privința continuării traseului de integrare europeană al Chișinăului, nicidecum în ceea ce privește soarta celor care și-au pierdut fotoliile din cabinet. Summitul de la Vilnius e încă departe și până în noiembrie R. Moldova se poate reechilibra politic și poate relua ofensiva europeană menită să facă uitate derapajele politicianiste care au marcat începutul acestui an. Cu condiția ca liderii să își bage mințile în cap și să se apuce de reforme.

Și pentru că tot ne referim la reacții, nu putem trece peste rânjetul sarcastic al Kremlinului, care s-a grăbit să decreteze că moldovenii au obosit de integrare europeană și s-au săturat de liberalism. Că atitudinea lor nu are nimic de-a face cu diplomația, nu e o surpriză, nimeni nu se așteaptă la subtilitate de la moștenitorii URSS, ai căror reprezentanți băteau cu pantoful în microfon pentru a se face auziți la ONU. Circul de la Chișinău însă a avut rolul de a compensa moral eșecul din Ucraina, acolo unde șantajul putinist al Uniunii Euroasiatice nu a ținut. Slabă consolare, dar mai bună decât nimic.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus