Moldova

Daca proiectul privind adoptarea noii Constitutii reuseste, Mihai Ghimpu va fi un geniu al politicii moldovenesti

Adoptarea unei noi Constitutii in urma unui referendum va necesita foarte mult timp. De aceasta parere este analistul Igor Botan, directorul Asociatiei pentru Democratie Participativa „ADEPT”. „Daca acest proiect va reusi, toata lumea ar trebui sa-l considere pe Mihai Ghimpu un geniu al politicii moldovenesti si lider adevarat al Aliantei pentru Integrare Europeana, fiindca a avut capacitea sa-si impuna propria vointa politica celorlalti lideri, iar daca acest proiect nu va reusi, responsabilitatea pentru esec o vor purta toti patru (presedintii partidelor din alianta -n.r.)", a spus Igor Botan.

Potrivit lui Botan, probabilitatea realizarii acestui proiect este de 50/50. „Cred ca este foarte mare probabilitatea ca acest proiect se va prabusi din lipsa de timp, pentru ca este inimaginabil ca, timp de trei luni (potrivit AIE, referendumul trebuie organizat pana la 16 iunie -n.r.), sa fie elaborat un text, ca apoi sa fie supus dezbaterilor si acceptat de toti cei din coalitie”, a mentionat analistul.

Mentionam ca liderii AIE au decis, marti seara, ca pana la 16 iunie va fi organizat un referendum prin care sa fie validata o noua Constitutie, iar actualul legislativ nu va mai fi dizolvat si, respectiv, nu vor fi alegeri parlamentare anticipate. Ei au declarat presei ca noua Consitutie va fi votata, pe articole, de catre parlamentul RM, dupa care va fi supusa, per ansamblu, unui referendum national.

Intre timp, Partidul Comunistilor califica decizia AIE drept tentativa de uzurpare a puterii de stat.

Sursa: Timpul.md, cu referire la Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *