Timpul Liber

Daniel Racovizza: „Artistul trebuie să vină cu un produs care să-l definească”

În 2006 absolvă Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, specialitatea design vestimentar. După studii, timp de un an, se află la Milano, unde are prilejul să împrumute din experienţa designerilor din peninsulă, lucrând, ce-i drept, în calitate de bodyguard. Plin de inspiraţie şi entuziasm, revine în ţară, unde reuşeşte în timp scurt să se lanseze în lumea modei, punând astfel fundamentul propriei sale case de modă – „Fashion House Daniel Racovizza”. Este multiplu campion la sambo, sport pe care îl îmbină armonios cu pasiunea sa pentru poezie şi… modă.

Se ştie că moda încă nu a fost ridicată la rang de ştiinţă, unii însă o percep ca pe o religie. Este vorba despre nimeni altul decât cunoscutul designer moldovean Daniel Racovizza, cel pentru care moda poate fi reinventată pe o axă de minus la plus infinit. Esenţialul în reuşita sa este dorinţa de a realiza. Singurul lucru imposibil, crede el, este doar acela de a-ţi asigura veşnicia, restul e poveste…

Creativitatea, în cazul lui Daniel, este inerentă muncii. El este exemplul tipic al omului împătimit până la refuz de meseria sa. Negreşit, 16 ore de muncă pe zi nu sunt suficiente pentru a pune la patru ace moda din Moldova, motiv pentru care optează uneori chiar şi pentru 24 de ore… Nu are niciun răgaz de refuz estetic, mai ales în ajunul lansării noii sale colecţii, care aşteaptă să fie „decodată” de publicul larg.

„Deja am lansat linia de rochii de seară „Code Noir” şi intenţionez să fac o prezentare memorabilă la Chişinău. Sunt 80 de rochii ce stau pe cuier şi aşteaptă să defileze pe podium”, ne mărturiseşte creatorul. Până la lansarea propriu-zisă, preconizată pentru sfârşitul verii, artistul mai are de pus la punct detaliile în ce priveşte accesoriile ţinutelor şi castingul. „Colecţia este inspirată din moda anilor ’50-’60, de aceea caut modele cu profiluri specifice, istorice dacă vreţi”, apreciază el. Coloritul predominant al ansamblurilor sale vestimentare – negrul, aşa cum îl sugerează chiar denumirea. „Code Noir” reprezintă întâi de toate un melanj de ţesături naturale de culoare neagră, îndeosebi catifeaua, de diferite consistenţe, mătase naturală, atlas regal de culori mai deschise, dantelă cu pietricele Swarovski negre. În paleta sa de pânze se mai regăsesc bejul, griul-închis, bleumarinul, albastrul şi puţin ivory. Croiala este în stil clasic, reprezentativă anilor ’50. Şi deoarece este o colecţie pret-a-porter, Daniel Racovizza ne asigură că piesele vor fi accesibile „spiritual şi fizic” fiecărei moldovence.

Deşi există mulţi designeri de rezonanţă care-l inspiră, precum Cristian Dior, Gianni Versace, Chanel, Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Elie Saab, tânărul creator nu se lasă marcat de influenţe, impunându-şi propriul stil. Acest imperativ derivă din convingerea că un creator ce se respectă nu va risca să plagieze. „Artistul trebuie să vină cu un produs care să-i aparţină 100%, care să-l definească, altfel, mai târziu, poate fi judecat foarte dur”, ne spune cu gravitate autorul.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *