Actualitate

Datoriile ingheata Termocom-ul

In plina iarna, Chisinaul este amenintat sa ramana fara caldura, deoarece CET-2 a pus sechestru pe conturile „Termocom”-ului. Iar „Moldova-Gaz” ameninta furnizorul de caldura cu intreruperea livrarii gazelor, daca acesta nu va plati datoriile. Primarul Chirtoaca nu pare speriat. El ii ameninta cu Codul Penal pe acei care vor indrazni sa lase capitala fara agent termic.

Amenintarile CET-2 si „Moldova-Gaz” in adresa „Termocom”-ului au parvenit odata cu avertizarea Serviciului „Hidrometeo” despre ciclonul care se apropia de Moldova si care urma sa aduca ninsori abundente si temperaturi scazute pana la -20 de grade. „Contul bancar al „Termocom”-ului a fost arestat vineri seara. In astfel de conditii, toate sursele financiare sunt incasate fortat de catre CET-2 si e imposibil de achitat vreun ban catre „Moldova-Gaz”, a declarat Mihai Arusoi, director comercial la „Termocom”.

La 14 decembrie, „Chisinau-Gaz”, printr-o scrisoare, a avertizat „Termocom” ca, peste doua zile, va sista livrarea gazelor naturale catre Centrala termica Vest si Sud. Totusi, in urma unor tratative, a fost prelungit termenul indicat in avertizare. Cu toate problemele, „saptamana trecuta agentul termic a fost livrat conform graficului de temperaturi.

Toate sistemele functioneaza normal, desi in timpul noptii temperatura a ajuns la -20 grade Celsius. N-au fost cazuri de inghet a sistemelor”, a declarat viceprimarul Vlad Cotet, in timpul sedintei operative de la Primaria Chisinau. Actualmente, conform unei hotarari judecatoresti, „Termocom” datoreaza CET-2 pentru sezonul de incalzire 2007-2008 suma de 136 mln. lei. Datoria fata de „Chisinau-Gaz” se estimeaza la 39,5 mln. lei, dintre care 28 mln. constituie datoria pentru noiembrie curent.

„Este sub orice critica atitudinea pe care o au CET-2 si „Chisinau-Gaz”, recurgandu-se la blocarea conturilor, desi termenul-limita de achitare a datoriilor inca nu expirase”, a mentionat primarul Chirtoaca. El a spus ca trebuie revazute contractele incheiate si ca e cazul sa se discute despre comasarea celor doua CET-uri si „Termocom”-ului, astfel ca sa poata fi obtinut un tarif mai mic la agentul termic. Desi primarul este optimist, aceste probleme ii sperie pe chisinauieni. Ei n-au uitat ca, in sezonul precedent, saptamani intregi au inghetat in case.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *