Timpul.md

Actualitate 27 Decembrie 2019 | 14:27

Datorită modernizărilor sistemului electroluminos, Aeroportul Chișinău va obține categoria CAT 3B ca și Heathrow

 Aeroportul din Chișinău a fost dotat cu sistem electroluminos ca și cel din Londra. Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) poate obține categoria CAT 3B, acest fapt însemnând că sistemul electroluminos a fost deja modernizat pentru a permite aterizările și decolările aeronavelor în condiții de vizibilitate foarte redusă, inclusiv pe timp de ploaie puternică sau ceață densă.  Astfel, în acest sens, Aeroportul din Chișinău poate să se ralieze cu aerogări de top din Europa și SUA, cum ar fi „Heathrow” din Londra, „JFK International Airport” din New York sau aeroportul din Delhi, India. Pentru adaptarea sistemului electroluminos la categoria CAT 3B (cea mai superioară) Compania AVIA INVEST a investit peste 6,5 mln euro. Asta chiar dacă contractul de concesiune nu o obliga să facă acest lucru. 

Concesionarul a investit în schimbarea cablurilor ce alimentează sistemul electroluminos al zborurilor pe o lungime totală de peste 200 de km, a achiziționat cele mai noi echipamente „Hella-Induperm” și a înlocuit toate sistemele cu cele mai moderne. De asemenea, a fost ajustat sistemul de alimentare a Aeroportului cu energie electrică de la trei surse alternative. În cazul penelor majore de curent, reconectarea Aeroportului se face în 0,5 secunde, asigurându-se alimentarea autonomă a aerogării de la generatoare.

Într-un comunicat al AIC se menționează că implementarea CAT 3B prevede adaptări tehnice şi modernizări nu doar la Aeroport. Astfel, pentru implementarea CAT 3B, ÎS „Moldatsa” trebuie să modernizeze sistemul de navigatie ILS (Instrumental Landing System), iar aeronavele să fie echipate cu aparataj şi sisteme corespunzătoare sistemului CAT 3B. În plus, echipajele trebuie să fie instruite în acest sens.


Concesionarul AIC, Compania AVIA INVEST, se arată deschisă să ofere asistență în vederea implementării pe deplin a sistemului CAT 3B. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus