Actualitate

Davai propusk, aici pogranzona!

Saptamana trecuta, unui locuitor al com. Colibasi, r-l Cahul, nu i s-a permis sa se duca la prisaca personala de pe malul Prutului fiindca nu avea permis de trecere. Omul a ramas stupefiat – de vreo zece ani de cand a cumparat acel hectar de pamant, pentru prima data i s-a cerut un „document” special ca sa ajunga la proprietatea sa.

Zaharia Vasilache are pe malul Prutului vreun hectar de pamant pe care a sadit pomi, cultiva legume, mai are si o prisaca. Mai multi locuitori din Colibasi au terenuri in vecinatate, unii si-au facut sere. Saptamana trecuta, cand Zaharia Vasilache se ducea sa-si ingrijeasca pamantul, l-a oprit un granicer la bariera de la calea ferata Cahul-Giurgiulesti si i-a cerut permisul de trecere. „Care permis, tinere, ca eu de vreo douazeci de ani trec pe aici zilnic si nimeni nu m-a intrebat de permis!”. „No, davai propusk, aici pogranzona!”. Z. Vasilache ne-a spus ca pentru cateva clipe i s-a parut ca timpul s-a intors inapoi si avea in fata un granicer sovietic. „Tu nu stii romaneste, baiete?”, il intreaba colibaseanul. „Nteleg moldovneste, da nu pot vorbi”, spuse tanarul si continua „Net propuska, paidiom na zastavu!”.

Zaharia Vasilache a fost dus la pichetul de graniceri de la Branza. Acolo, un ofiter i-a explicat ca pamantul sau se afla in zona de frontiera si toate persoanele care circula pe acolo trebuie sa aiba permis. Iar acest permis poate fi eliberat in termen de zece zile, dupa ce depui o cerere. Pana atunci nici vorba sa ajunga la proprietatea sa. Zaharia Vasilache era nedumerit cum vor supravietui animalele pe care le are acolo, daca el nu va putea sa le ingrijeasca timp de zece zile. Intr-un final, ofiterul, facand o exceptie, i-a eliberat colibaseanului permis in regim de urgenta. Acum, Zaharia Vasilache are o alta problema. Ii este frica sa nu uite permisul acasa, caci fara el nu poate trece la prisaca.

Colibasenii si-au amintit de anii ’70, cand, ca sa vina acasa sa-si vada parintii, trebuiau sa aiba permis special. Inainte de a ajunge la Leova, granicerii ii dadeau jos din autobuz pe toti pasagerii, le verificau pasapoartele si permisele speciale pentru zona de frontiera. Iar acest permis era eliberat de militie doar daca prezentau o cerere de la primaria satului din zona de frontiera, prin care se autentifica cu stampila si iscalitura dorinta parintilor de a-si vedea copilul acasa.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *