Timpul.md

Actualitate 25 Iulie 2019 | 07:53

De ce alegerile locale nu pot avea loc în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde Sandu și Năstase și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

„Sunt voci, inclusiv, în societatea civilă, care spun nu trebuie să fie făcute alegeri, sistemul mixt a fost abuziv. Trebuie să găsim o formulă cum să mergem mai departe”, a declarat Sergiu Litvenco, deputat PAS.

Ce spune legea?

Maia Sandu și Andrei Năstase au depus jurământul la Guvern pe data de 8 iunie. Legea despre statului deputatului în Parlament (articolul 5): „Deputatul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate (...) va demisiona, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat”. 

Maia Sandu, Andrei Năstase au demisionat la 8 iulie, la exact 30 de zile de la validare.

Codul Electoral prevede că în cazul în care candidatul care a câștigat la alegeri pe o circumscripție se retrage, în acea circumscripție uninominală se organizează alegeri noi. Astfel, pe circumscripțiile nr. 33 și nr. 50, în următoarea perioadă ar trebui să se desfășoare alegeri parlamentare noi.

Legea prevede că dacă funcția de deputat a devenit vacantă - Comisia Electorală Centrală stabileşte data desfăşurării alegerilor noi care au loc peste cel puţin 60 de zile de la data când deputatul a renunțat oficial la funcția de deputat, dar nu mai târziu decât peste trei luni de la această dată. Totodată, deputații au la dispoziție 30 de zile pentru a anunța oficial Parlamentul că renunță la mandatul de deputat și rămân în Guvern.

Alegerile noi ar urma să fie organizate până la data de 8 octombrie 2019. Ultima duminică care se încadrează în termen este 6 octombrie. Alegerile locale au fost deja stabilite pentru 20 octombrie.

„Principiul neretroactivității este regula juridică potrivit căreia legea se aplică doar situațiilor ivite după intrarea acesteia în vigoare, per a contrario (prin înțeles contrar, în latină - n. red.) nefiind aplicabilă și situațiilor anterioare.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus