Actualitate

De ce are nevoie Teleradio-Moldova?

Schimbarea conducerii la Compania „Teleradio-Moldova” este un act care in societatea noastra egaleaza, ca valoare, cu abolirea sclaviei. Multe pacate le putem trece cu vederea celor din Dealul Schinoasei, dar dependenta politica nu le-o putem ierta. In special, dependenta din ultimii opt ani, cand principalele personaje din stiri si reportaje au fost Voronin, Tarlev si Greceanai. Toate monitorizarile scot in evidenta acest fapt.

In loc sa fie publice, Televiziunea si Radioul national devenisera niste piese de buzunar ale Puterii si, ceea ce e mai grav, niste metereze de pe care se tragea din toate tunurile in Opozitie. Dependenta politica se facea resimtita in cele mai mici amanunte. Pana si prezentatoarea de la „Mesager” se imbraca preponderent in rosu. Reporterii de pe teren umblau pe urmele lui Voronin chiar si la evenimentele create anume pentru a ajunge presedintele in lumina reflectoarelor. Transmiteau cu atasament evident pana si declaratiile trasnite din proverbialele conferinte de presa ale acestuia. Dar cu cat entuziasm relatau despre intalnirile comunistilor cu poporul, ce sentiment cald de recunostinta aveau pentru primele persoane din stat! Parea ca isi castiga salariul nu de la companie, ci de la alte institutii de stat… Culmea servilismului o detinea Staris la „Rezonans”. Nu a fost singurul, din pacate.

Sa nu uitam nici de ultimele campanii electorale, cand „Teleradio-Moldova” si-a dat din nou arama pe fata. Impreuna cu „Eu-TV”, NIT si „Antena C”, cu alte posturi la fel de „libere si independente”, compania publica a pornit o adevarata canonada – bine orchestrata si, probabil, bine platita – impotriva concurentilor electorali ai comunistilor. Apropo, se zice ca fostul director al „Antenei C” din epoca PCRM, Sandu Satnic, a revenit, recent, la Radio Moldova, unde este responsabil, pare-se, de monitorizarea vietii partidelor. A fost reangajat aici prin ordinul emis de Adela Raileanu, ex-directoarea „Moldova 1”, care suplinea si functia lui Valentin Todercan, aflat in acel moment in concediu. Deci, nimic nu se pierde, totul se transforma… Chiar daca idolii lor au pierdut alegerile, mesagerii comunistilor se tin gramajoara. Nu intamplator se spune ca „Teleradio-Moldova” este si astazi un bastion al comunismului.

Totusi, dincolo de aceasta faima proasta, ne simtim obligati sa mentionam ca la Radio si Televiziune muncesc si oameni cumsecade, buni profesionisti, care nu au plecat de acolo, desi Todercan si Raileanu ar fi fost fericita sa scape de ei. In interiorul celor doua colective s-au format adevarate coloane de rezistenta, mai mici sau mai mari. Prezenta lor s-a resimtit, in special, la actiunile anticenzura de acum cativa ani. Unii dintre ei au fost siliti sa plece, dar multi au ramas, chiar cu riscul de a aparea mai rar la ecran sau in eter. Actuala conducere ar putea miza si pe ei in reformarea institutiei. Va fi nevoie de multi bani, dar si de caractere pentru a transforma Compania „Teleradio-Moldova” in institutie publica. Subliniem: de caractere, pentru ca noii conducatori vor trebui sa riposteze in fata oricaror incercari de imixtiune in politica editoriala a acesteia, si nu va fi simplu sa dezradacineze o traditie creata de decenii. Iar pentru ca „Teleradio-Moldova” sa-si obtina demnitatea profesionala, va fi nevoie sa inlature servilismul si sa promoveze libertatea de exprimare.

In fruntea Companiei a fost numit Constantin Marin, iar la Radio va fi director Alexandru Dorogan. Sa vedem cine va fi ales in fruntea Televiziunii. Dar, doar prin aceste numiri, nu este garantata abolirea sclaviei la TVM. Parafrazandu-l pe Regele Carol, ctitorul Romaniei, avem convingerea ca TVM are nevoie, in fruntea ei, nu de jurnalisti, ci de constiinte si caractere.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *