Actualitate

De ce comunistii stimuleaza ura interetnica

Partidul Liberal Democrat din Moldova si-a propus sa elaboreze o strategie de stat privind integrarea minoritatilor lingvistice in societate si, in cazul accederii la guvernare, sa implementeze proiecte concrete in vederea realizarii acestei strategii, o atentie „deosebita fiind acordata educatiei bilingve”. Initiativa a fost facuta publica, in cadrul unei conferinte de presa de catre membrul PLDM Iurie Leanca.

Totusi, intentia liberal-democratilor de a implementa o strategie care sa faciliteze integrarea sociala a minoritatilor lingvistice (in RM nu exista minoritati nationale, ci lingvistice, deoarece alolingvii nu s-au constituit ca natiuni in acest spatiu geopolitic), desi salutara si expusa intr-o formula exagerat de atenta, a starnit in scurt timp indignarea minoritarilor, mai bine zis, indignarea guvernantilor comunisti, care s-au grabit, recurgand la serviciile unor ziaristi moldoveni de calitate morala dubioasa, sa atace liberal-democratii. Pozitia Partidului Comunistilor in aceasta problema a fost expusa de catre ministrul comunist al Reintegrarii, Vasile Sova, care nu a cunoscut, nu cunoaste si nu doreste sa cunoasca limba de stat, ca, de altfel, si un procent destul de impunator de demnitari de stat. Daca ar fi dorit s-o vorbeasca, ar fi vorbit-o. A avut la dispozitie 18 ani de independenta a RM, unde limba de stat trebuia sa functioneze in toate domeniile.

Europa si integrarea minoritatilor lingvistice
Pentru a ilustra pozitia democratiilor europene vizavi de integrarea minoritatilor lingvistice conlocuitoare, sa vedem care sunt realitatile din Italia, stat-membru al UE si promotor al legalitatii si democratiei. Fiind invadata masiv de imigranti legali si ilegali veniti din toate colturile lumii in cautare de viata mai buna (numarul moldovenilor se estimeaza la circa 300.000), Italia implementeaza cu succes politici de integrare a acestora, multi dintre ei deveniti cetateni italieni, fara sa lezeze demnitatea nationala a italienilor si fara sa le stirbeasca din drepturile lor istorice. Statul italian pune accentul prioritar pe scoala care, conform declaratiei ministrului italian al Invatamantului, Mariastella Gelmini, „realizeaza integrarea doar atunci cand ii invata pe toti elevii sai (indiferent de apartenenta etnica – n.n.) limba, istoria si cultura tarii in care traiesc”. Televiziunile italiene, care sunt intr-un numar destul de mare, pun frecvent in discutie problema integrarii alolingvilor in cadrul unor emisiuni de mare audienta, invitand politicieni de diverse orientari, specialisti in domeniu si simpli cetateni. Atat pozitia politicienilor, cat si cea a specialistilor si cetatenilor de rand este unanima: toti cei care doresc sa traiasca in Italia – fie ca sunt cetateni ai acesteia, fie ca se afla legal sau ilegal pe teritoriul peninsulei – trebuie sa vorbeasca limba italiana si sa stimeze poporul-gazda, precum si legile, traditiile, istoria si cultura autohtonilor.

R. Moldova si integrarea minoritatilor lingvistice
Desi R. Moldova este un stat cu o populatie mult mai omogena din punct de vedere etnic (autohtonii constituie circa 80 de procente) in comparatie cu alte state europene, guvernarea comunista promoveaza o strategie de stat profund antinationala, defectuoasa si extrem de periculoasa, incercand sa sedimenteze in constiinta cetatenilor, indiferent de etnie, ideea ca pacea si bunastarea pe acest pamant se poate instaura doar daca micuta Basarabie este transformata intr-o federatie. Evident, niciun demnitar comunist nu vorbeste deschis despre federalizarea R. Moldova. Mizand pe ignoranta multor cetateni, guvernarea comunista ofera formule de genul: „Noi construim un stat polietnic” (V. Sova).
Or, R. Moldova este un stat national, la baza constituirii caruia sta populatia autohtona. Si nici premisele unui stat polietnic nu le are, deoarece R. Moldova nu inglobeaza mai multe nationalitati si nici teritoriile istorice ale cetatenilor alolingvi. Doar tarile care inglobeaza mai multe natiuni si teritoriile lor istorice sunt state polietnice. Exemplu – Federatia Rusa. In R. Moldova poate fi promovata doar o autonomie teritorial-culturala, in niciun caz o autonomie teritorial-politica. Comunistii insa doresc sa faca pe plac Rusiei, nu rusilor, bulgarilor, gagauzilor, ucrainenilor etc., cetateni ai RM.

De ce comunistii divizeaza societatea pe criterii etnice
In toti cei opt ani de guvernare, PCRM a demonstrat nu doar o incapacitate de a construi un stat bazat pe legalitate, libertate si bunastare, dar si o nedorinta de a promova strategii stiintific argumentate de armonizare a relatiilor dintre populatia autohtona majoritara si grupurile lingvistice conlocuitoare si de integrare a acestora in cultura majoritarilor. Comunistii nu doresc sa promoveze astfel de strategii, mentinand limba rusa in calitate de limba de comunicare si privand, astfel, limba de stat de functia ei de baza – comunicarea. Deoarece integrarea se poate realiza doar prin intermediul limbii de stat, care trebuie sa aiba si functia de comunicare, lipsa de dorinta a comunistilor de a promova politici corecte de integrare nu poate fi calificata altfel decat o strategie bine gandita de divizare a societatii pe criterii etnice, adica de cultivare a urii interetnice. Comunistii stimuleaza si intretin aceasta realitate periculoasa, constienti de faptul ca doar o societate divizata pe criterii etnice si macinata de ura le poate asigura guvernari confortabile si de lunga durata.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *