Ultima oră

De ce FISCUL nu implementează recomandările FMI

Serviciul Fiscal de Stat are stringentă necesitate de o creștere substanțială a statelor de personal. În acest sens a fost elaborat un proiect de lege, dar care nu a fost susținut de către instituțiile ierarhic superioare, a declarat şeful SFS, Ion Prisăcaru, în cadrul întrevederii de ieri cu echipa misiunii FMI, condusă de Fah Jirasavetakul, Departamentul afaceri bugetar-fiscale. El a afirmat totodată că structuri guvernamentale nu agreează ca fiscului să-i fie atribuite funcții de investigare a fraudelor fiscale, inițiativă elaborată tot la recomandările FMI.

În cadrul întrevederii au mai fost abordate subiecte ce țin de impozitarea peroanelor cu venituri mari, impozitul pe venit al persoanelor fizice, colectarea TVA, problema restanțelor la buget.

”Potrivit recomandărilor FMI, a fost elaborată structura fiscului bazată pe funcții, această formulă urmând s-o implementăm la IFS Chișinău în viitorul imediat. Această reformă a fost coordonată și cu experții Agenției Fiscale Suedeze, a fost realizat un studiu-sondaj intern, care a arătat că peste 70 la sută din angajații IFS Chișinău susțin această idee”, a punctat șeful autorității fiscale naționale.

Cu referire la Strategia de conformare a contribuabililor, s-a menționat că SFS acordă o atenție permanentă atât entităților economice incluse în Programul de conformare, care prezintă un grad de risc sporit, cât și altor domenii ale economiei naționale. Rezultatele acestor eforturi au condus la creșterea semnificativă a veniturilor la buget, în condițiile, la scara întregii țări, unor procese economice mai puțin favorabile.
 
Sursa: abcnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *