Ultima oră

De ce „lumea rusă” a eşuat în Letonia

„În regiunile din Letonia, dominate de populația vorbitoare de limbă rusă, aproape nimeni nu este in favoarea aderării la Rusia, pentru că acolo (in Rusia – n.r.) nivelul de trai este mult mai scazut” – afirma fostul prim-ministru. Potrivit ei, nimeni „nu vrea să renunțe la beneficiile pe care le are în calitate de membru al Uniunii Europene”.

„Cu toate acestea, încă mai trebuie să ne confruntam cu propaganda rusa masiva – spune Straujuma. – Moscova încearcă, prin mass-media, urmarită de multi locuitori din Letonia, sa provoace noi controverse legate de limbă, dar și tulburări sociale. Până în prezent, fără niciun rezultat”.

Populația vorbitoare de limbă rusă din Letonia a înţeles necesitatea introducerii de sancțiuni împotriva Rusiei. „Nu am putut accepta faptul că Rusia a anexat o parte din Ucraina și acest lucru a fost înțeles de oameni, şi de letoni și de vorbitorii de limbă rusă”.

Laimdota Straujuma a adăugat că generația mai tânără de etnie rusă nu are probleme de integrare în Letonia: ​​”În Letonia există școli pentru minoritățile etnice, unde predarea se desfășoară în două limbi. Iar în rândul persoanelor în vârstă, în ultimii 25 de ani, limba letonă au învățat-o doar cei care au dorit cu adevărat acest lucru (…) Sondajele au relevat două motive pentru care etnicii rusi nu doresc să obtina cetățenia letonă: primul este că mulți nu pot sau nu doresc să dea examenul obligatoriu de limbă și istorie, iar al doilea pentru care oamenii nu doresc pașapoarte letone, este deoarece ei nu vor mai putea călători în Rusia fără vize. Accesul în spațiul Schengen ei oricum îl au. În viața de zi cu zi, lipsa unui buletin de cetatean este abia vizibila”.
 
Sursa: Paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *