Bună Dimineața

De ce nu i se dă lui Dodon peste gură cu Codul Penal?

Dacă această guvernare nu va putea convinge societatea de necesitatea continuării actualului curs, trecerea pragului electoral de către formațiunea marginală a lui Dodon nu mai pare a fi din domeniul fantasticului. Ajunși în parlament, talibanii lui Dodon nu vor avea alt aliat firesc decât talibanii lui Voronin. La această coaliție mai pot adera, „în numele interesului național”, și unii deputați din partidele care vor rămâne în opoziție, dar care cândva au plecat de la comuniști. Aceștia au plecat de la comuniști, dar n-a plecat comunismul din ei.

De ce creditez cu șanse electorale gruparea extremistă a lui Dodon? Pentru că azi Dodon vorbește mai clar decât Voronin și promite ceea ce Voronin nu promite. Recent, în cadrul unei „conferințe științifice” pe tema Politica statului față de minoritățile naționale și securitatea din regiunea Mării Negre”, Dodon a prezentat un „raport științific”, scris evident de ruși, la Moscova, în care a expus clar, pe puncte, planul de distrugere a statului R. Moldova.

Prima teză: organizarea unui referendum național privind vectorul politic extern al RM.

A doua: federalizarea RM.

A treia: declararea limbii ruse drept limbă oficială (de stat) a RM.

A patra: introducerea în școli a cursului de Istorie a Moldovei, în locul cursului „străin și dușmănos” de Istorie a românilor.

În cadrul „măsurilor” de realizare a acestei teze Dodon promite „stoparea ocupației ideologice” a RM de către români, interzicerea cetățeniei duble pentru funcționarii de stat, interzicerea propagandei unioniste, inclusiv condamnarea penală a unioniștilor care sunt declarați „nepoți ai foștilor legionari fasciști care au infectat poporul nostru cu virusul urii”.

Astăzi, nici comuniștii nu-și mai permit o asemenea retorică dezmățată. În condiții de instabilitate politică și socială, când statul R. Moldova nu controlează spațiul informațional, asemenea teze pot părea simpatice unora ceea ce i-ar oferi lui Dodon anumite șanse electorale. Ajungând în parlament el, evident, va forma o coaliție cu PCRM.

O alianță de guvernământ PCRM-PSM după alegerile parlamentare din acest an ar fi fatală pentru R. Moldova, pentru că ar pune cruce nu numai pe actualul vector pro-european, dar chiar pe independența acestui stat. E posibilă o asemenea situație? Analizele tehnice spun una, dar în adâncul inimii simt alta și de aceea admit că se poate întâmpla și așa ceva. Ce e de făcut?

Nimic altceva decât a-i mai tempera elanul lui Dodon, dându-i cu Codul Penal peste gură. Există toate temeiurile juridice pentru acest gest, or, îndemnul lui la „federalizarea RM„ este, de facto, un îndemn la dezmembrarea teritorială a R. Moldova.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *