Timpul.md

Politică 5 Septembrie 2020 | 00:24

De ce „pro-rușii” din Chișinău nu condamnă otrăvirea lui Navalnîi. Iubesc rublele, dar nu dau doi bani dacă cetățenii ruși sunt otrăviți?

Zeci de oficiali din mai multe țări civilizate au reacționat la tentativă de asasinare a cetățeanului rus - Alexei Navalnîi. Pro-rușii din Chișinău au luat apă în gură. Sunt ei cu adevărat pro-ruși, sau doar pro-ruble?

- Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi este „complet inacceptabilă” şi condamnă acest fapt, vorbind de nevoia unei anchete minuţioase şi imparţiale în acest caz, anunță Agerpres.

- „SUA sunt foarte tulburate de rezultatele anunțate astăzi. Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi este un act absolut condamnabil”, a precizat Consiliul de securitate națională al Casei Albe într-un comunicat.

- Opozantul rus Aleksei Navalnîi, otrăvit potrivit Berlinului cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok, a fost victima unui "act laş şi demn de dispreţ", a denunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Agerpres.

- Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost victima unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic noviciok, a confirmat miercuri seară cancelarul german Angela Merkel. Ea a ieșit public pentru a face și personal o declarație de presă pe această temă, după ce guvernul federal anunțase într-un comunicat rezultatele analizelor făcute într-un laborator militar și își exprimase indignarea față de această constatare.

Angela Merkel a mai spus că Rusia va trebui să răspundă unor „întrebări dificile” legate de acest atac, scrie Agerpres. „Lumea așteaptă răspunsuri”, a subliniat ea.

„Este o informaţie tulburătoare despre tentativa de asasinare prin otrăvire a unei figuri principale a opoziţiei ruse”, a mai declarat Merkel. „Scopul a fost să-l reducă la tăcere şi condamn cu tărie aceasta în numele guvernului german”, a adăugat ea.

Ambasadorul rus a fost convocat la MAE german şi i s-au comunicat rezultatele acestor analize. Acum, Germania aşteaptă explicaţii din partea Rusiei, a arătat Merkel.

„Pro-rușii” din Chișinău și-au arătat adevărata față

De ce nimeni din marii „pro-ruși” din Chișinău nu a condamnat otrăvirea unui cetățean rus? Constatăm că „pro-rusismul” lor se limitează la a obține „ruble” de la Kremlin și nimic mai mult. Un cetățean rus este otrăvit, iar ei tac - nu ne-am fi așteptat din partea PSRM-ul să aibă un comportament de-a dreptul rusofob. Această tăcere, din dorința de a nu supăra Kremlinul, nu face altceva decât să demonstreze că „pro-rușii” din Chișinău înțeleg foarte bine cine a ordonat asasinarea lui Navalnîi.


Ce este Noviciok, substanța cu care a fost otrăvit Alexei Navalnîi

Noviciok, agentul chimic despre care Germania spune că a fost folosit pentru a-l otrăvi pe Alexei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, aflat în comă într-un spital din Berlin, a fost dezvoltat în Uniunea Sovietică în anii 1970 şi 1980, relatează Reuters.

Numele Noviciok înseamnă „nou venit”. Este utilizat pentru o familie de agenţi, care afectează sistemul nervos, foarte toxici, cu o compoziţie uşor diferită de gazele otrăvitoare mai cunoscute VX şi sarin.

Se crede că agenţii Noviciok sunt de cinci până la zece ori mai letali decât aceste substanţe, deşi nu există utilizări cunoscute înainte de 2018, când Noviciok a fost utilizat pentru otrăvirea unui fost spion rus şi a fiicei acestuia.

Moscova nu a declarat niciodată Noviciok sau ingredientele sale către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) din Haga.

Trasformarea în armă a oricărei substanţe chimice este interzisă în temeiul Convenţiei privind armele chimice din 1997, a cărei semnătură este Moscova.

În noiembrie 2019, membrii OPCW au fost de acord să extindă lista substanţelor chimice interzise pentru a include agenţii Noviciok. Această interdicţie a intrat în vigoare pe 7 iunie 2020.

Noviciok a fost realizat cu produse agrochimice, astfel încât producţia sa să poată fi ascunsă mai uşor, potrivit expertului american în arme chimice Amy Smithson.

Substanţa chimică „determină încetinirea inimii şi restricţionarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere”, potrivit profesorului Gary Stephens, expert în farmacologie la Universitatea din Reading.

Marea Britanie spune că Rusia a folosit Noviciok pentru a-l otrăvi pe fostul spion Sergei Skripal şi pe fiica acestuia, Yulia, în oraşul britanic Salisbury în urmă cu doi ani. Rusia a negat în repetate rânduri orice implicare în atac.

Liderul opoziției ruse Alexey Navalny a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Novichok, a declarat miercuri guvernul german.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus