Actualitate

De ce scade încrederea în biserică? Este în CONCUBINAJ cu politica

În aprilie numărul lor era de 68 la sută. Cu toate acestea, cifra ar trebui să-i pună pe gânduri pe reprezentanţii cultului majoritar – Biserica Ortodoxă, supusă canonic Patriarhiei Ruse, cred experții în teologie, şi asta pentru că în urmă cu un an, în aprilie 2016, numărul cetățenilor moldoveni care declarau că au încredere în Biserică era de 78 la sută. Între timp, Mitropolia Moldovei şi Academia de Ştiinţe au lansat o culegere despre „Credinţă şi cunoaştere” – un volum care şi-a propus să evalueze rolul Bisericii în societate, scrie Europa Liberă.

Expertul în teologie, Victor Gotişan:

„Biserica trebuie să se implice, de exemplu, în toate cazurile pe care le auzim zi de zi la ştiri: un fecior şi-a bătut mama, un tată şi-a violat fiica sau, de exemplu, cel mai recent caz – al lui Andrei Brăguţă, tânărul care a murit în penitenciar. Nu am auzit ca Biserica să iasă cu o opinie. Dacă greşesc, vă rog să mă corectaţi. Când nu trebuie să se implice Biserica şi s-a implicat? Aici răspunsul este foarte simplu: campaniile electorale sau susţinerea unui lider de partid politic. Chiar din 1991 Biserica, de fapt, a „colaborat” cu toate conducerile – începând cu agrarienii lui Snegur, comuniştii lui Voronin sau socialiştii lui Dodon.” 

Aceste date demonstrează că reprezentanții cultului majoritar, adică Biserica Ortodoxă, ar trebui să-şi reevalueze comunicarea cu proprii enoriaşi, crede teologul Victor Gotişan:

„Şi, în primul rând, ea trebuie să se detaşeze de factorul politic. Acest concubinaj politic i-a afectat grav imaginea. În al doilea rând, cred că este foarte important ca Biserica să-şi asume această dimensiune socială. În Republica Moldova avem zeci de mii de oameni care trăiesc la limita sărăciei. Iată aici, de fapt, este ogorul unde Biserica trebuie mult-mult să lucreze. În al treilea rând, la moment avem un cler care trăieşte undeva sus, într-un turn de fildeş şi coboară jos doar pentru oameni când sunt trebuinţe, cum le spun ei, botezuri, cununii, înmormântări sau careuri şcolare. Anume din acest considerent cred că Biserica ar trebui să-şi regândească activitatea sa misionară. Preoţii şi clerul în general ar trebui să coboare între oameni şi să vorbească în limba lor, să-i câştige, să-i facă prieteni”.

Europa Liberă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *