Actualitate

De cte fraude este nevoie pentru a invalida alegerile?

La 5 aprilie, la un sanatoriu din Vadul lui Voda, in listele de baza au votat 252 de persoane, fara a fi indicat domiciliul permanent al acestora. In mai multe localitati observatorii PL, PLDM si AMN au gasit in listele electorale semnaturi in dreptul persoanelor care se afla peste hotare si pe care in mod sigur nu le-au vazut la vot.

In alte cazuri, listele oficiale de alegatori erau impaturite de parca ar fi fost scoase din buzunar. Toate aceste exemple sunt adunate si verificate minutios de cele trei partide care contesta rezultatele alegerilor. De cate astfel de cazuri este nevoie pentru a invalida alegerile parlamentare? Potrivit Art. 92 al Codului Electoral, Curtea Constitutionala (CC) poate invalida alegerile in situatia in care acestea au influentat rezultatele votarii. Deci, poate fi vorba de un caz grav de fraudare, dar si de o mie. In cele din urma, CC se va pronunta vizavi de gravitatea lor.

Nicolae Railean, reprezentantul AMN la CEC, este sceptic fata de o posibila invalidare, in ciuda numeroaselor cazuri cu mortii inviati pentru a vota sau votul in locul gastarbeiterilor. „Gravitatea o decide Curtea Constitutionala”, spune el, amintind de situatii grave ce au fost trecute cu vederea de CEC. „Numarul insuficient de sectii pentru moldovenii de peste hotare au influentat sau nu votul? Dar nesuspendarea celor trei inalti demnitari de stat, laolalta cu folosirea masiva a resurselor administrative, au influentat sau nu alegerile?”, intreaba retoric Railean.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *