Actualitate

De ieri a intrat în vigoare noua procedură de vămuire a autovehiculelor din stânga Nistrului

În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a declarat că azi intră în vigoare hotărârea de Guvern prin care a fost stabilită procedura de vămuire a automobilelor înmatriculate anterior în raioanele din stânga Nistrului şi municipiul Bender. „Aceste autovehicule vor putea fi înmatriculate în regim facilitar, cu achitarea a 30% din cota accizei stabilită pentru anul trecut. Vămuirea mijloacelor de transport poate fi efectuată la 39 de posturi vamale, majoritatea dintre acestea funcționând 24 de ore”, a spus Armaşu.

Totodată, ministrul a specificat că mijloacele de transport vor putea fi vămuite fără prezentarea în original a actelor în baza cărora acestea au fost introduse în ţară. La fel, pentru plasarea în regim de import şi înmatriculare, deţinătorii de autoturisme cu numere din stânga Nistrului, vor completa o declaraţie pe propria răspundere, prin care declară că automobilul corespunde criteriilor prezentate în actele însoţitoare.

„Începând cu 1 aprilie curent, va fi interzisă circulația pe drumurile publice a autovehiculelor cu numere de înmatriculare din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender în cazul persoanelor care dețin permis de conducere al R. Moldova și domiciliază în dreapta Nistrului. La fel, va fi interzisă circulația autovehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare dintr-o unitate teritorială nerecunoscută de ţara noastră. Totodată, autoturismele înmatriculate în străinătate vor putea să se afle pe teritoriul ţării până la 180 de zile, după care urmează să fie scoase din R. Moldova, sau să fie înregistrate cu plata tuturor taxelor”, a susţinut Octavian Armaşu.

De asemenea, potrivit prevederilor, autoturismele cu numere străine şi cu vârsta de peste 10 ani nu vor mai putea fi înregistrate pe teritoriul ţării. „Îndemnăm cetăţenii să nu amâne procedura de vămuire pînă în ultimele zile ale lunii martie, deoarece riscăm să avem supraaglomeraţie la oficiile vamale, iar șoferii riscă să nu reuşească să-şi înmatriculeze autoturismele”, a adăugat Armaşu.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, în perioada 1 ianuarie – 24 februarie curent au fost devamate peste 7800 de autoturisme, fiind încasate la buget 182 milioane de lei. Cele mai multe automobile aveau plăcuţe de înmatriculare din Lituania şi Bulgaria.

Moldpres 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *