Actualitate

De la 1 ianuarie Moldova are noi reguli a produselor de tutun

Articolul 21, punctul 1 a Legii privind controlul tutunului, care se referă la publicitatea şi promovarea prin sponsorizare a produselor din tutun, prevede că se interzice orice formă, directă sau indirectă, de publicitate în favoarea produselor din tutun, inclusiv publicitatea la radio şi televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice și video, prin internet, cu utilizarea reţelelor telefonice, telegrafice, ceea ce include.

Această interzicere nu se reduce la publicitatea exterioară şi cea din interiorul spațiilor publice închise şi semiînchise sau pe mijloacele de transport şi prin intermediul trimiterilor poştale, precum şi publicitatea pe accesoriile pentru fumat. 

Următoarele prevederi ale legii 278 care vor intra în vigoare sunt:
– privind protecţia împotriva expunerii la fumul de tutun și interzicerea fumatului în spații închise – întră în vigoare la 31 mai 2016;
– privind reglementarea ingredientelor, etichetarea, aplicarea avertismentelor combinate cu pictograme – intră în vigoare la 1 ianuarie 2018;
– privind prevenirea accesului minorilor la produsele din tutun şi la produsele conexe în spaţiile comerciale accesibile publicului. Lista produselor din tutun şi a produselor conexe disponibile pentru comercializare, cu indicarea preţurilor acestora, imprimată pe hârtie albă cu caractere negre, se prezintă de către vânzător la solicitarea cumpărătorilor adulţi – intră în vigoare la 20 mai 2020.

Pachetul de legi anti-fumat, adoptat de Parlamentul Republicii Moldova în luna mai 2015, a intrat în vigoare la 17 septembrie 2015.
Ministerul Sănătății informează că fumatul reprezintă o problemă majoră a societăţii moderne și anual se înregistrează peste 11 la sută de decese, circa 5000 persoane. Fumătorii mor cu 10-15 ani mai devreme ca nefumătorii, iar fiecare a doua persoană moare de o boală cauzată de fumat. Efectele negative ale fumatului nu se limitează doar la fumători, dar se răsfrâng dramatic şi asupra celor din preajmă.
Cercetările demonstrează că în familiile unde se fumează copii suferă mai des de bronşită acută şi cronică, de traheite, laringită, faringite şi pneumonie şi mai frecvent ajung să fie internaţi în spital.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *