Actualitate

De la razboi pna la victorie

Fotografiile si documentele de arhiva, adunate sub genericul „De la razboi pana la victorie” si expuse la Muzeul National de Arheologie si Istorie a Moldovei, vin sa ilustreze intreaga tragedie prin care a trecut poporul polonez in anii de ocupatie fascista si sovietica.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial au fost omorati circa 6 milioane de polonezi dintre care 40 de mii de NKVD-ul sovietic. „Sunt crime ale razboiului pe care nu le putem uita usor, e o lectie pentru viitorul urmasilor nostri”, a declarat Krysztof Suprowicz, ambasadorul Poloniei la Chisinau. Fotografiile expuse redau scene macabre din timpul razboiului, scene care i-au cutremurat pe vizitatorii expozitiei. Multi dintre ei sopteau ingroziti: „Doamne fereste…”.

Pactul Ribbentrop-Molotov a avut consecinte nefaste pentru Polonia, asta pentru ca, mai tarziu, la Varsovia a fost instaurat un regim comunist loial celui de la Moscova. Acesta a persecutat milioane de polonezi, iar cei care nu se supuneau erau impuscati in ceafa de NKVD-ul rusesc. Dupa mai multe incercari de inlaturare a regimului, in 1989 polonezii au reusit sa se debaraseze de comunism. „Am impartit aceleasi suferinte cu poporul moldovenesc, de aceea trebuie evitate astfel de regimuri autoritare”, a spus ambasadorul polonez. La vernisarea expozitiei a fost prezent si presedintele Parlamentului RM, Mihai Ghimpu.

O expozitie care reflecta adevarul despre drama poporului si a ostasilor polonezi este vernisata pentru prima data la Chisinau. Ea va fi deschisa publicului larg pana pe 24 septembrie.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *