Economie

De unde procurăm tehnica agricolă

Cel mai mare producător de tehnică agricolă şi a pieselor de schimb este Societatea pe acţiuni „Moldagrotehnica” din Bălţi. Potrivit directorului acesteia, Petru Frunză, tehnica este comercializată direct de la întreprindere, dar şi prin intermediul dealerilor de pe piaţa internă: „Agropiese TGR”, cu nouă filiale în întreaga republică, şi Centrul tehnic din Ceadâr-Lunga. Gama de producţie cuprinde semănătoarele SPP, care, la dorinţa clientului, pot fi dotate cu sistemul de control al semănatului; semănătoarele „Multiron” (analog SK-Kleim); pluguri simple şi reversibile; cultivatoare şi combinatoare. Preţurile variază în funcţie de capacitate şi complexitate. O semănătoare cu şase rânduri costă circa 66 mii lei. Calitatea tehnicii este garantată de Certificatul Internaţional de Calitate ISO-9001.

Un producător important este Institutul de tehnică agricolă „Mecagro” din Chişinău. Potrivit directorului acestuia, Ion Hăbăşescu, întreprinderea dispune de maşini pentru protecţia plantaţiilor multianuale, pentru protecţia culturilor de câmp şi legumelor, stropitori portabile, mijloace tehnice pentru înfiinţarea plantaţiilor multianuale, pentru zootehnie (agregate pentru prepararea nutreţurilor, malaxoare de nutreţuri, boxe pentru suine) etc.

La „Agromaşina” SA din capitală puteţi procura pluguri de la două trupiţe până la opt, pentru tractoarele mici şi mari, cultivatoare pentru prelucrarea viţei de vie printre rânduri şi printre tufe, precum şi a culturilor de câmp (porumb, floarea-soarelui ş.a.). Iurie Crudu, directorul comercial al întreprinderii, ne-a mai spus că aceasta produce toată gama de agregate pentru plantarea viţei de vie: arat, sădire, distribuirea apei.

Din păcate, la ora actuală R. Moldova nu produce tractoare. Acestea însă pot fi cumpărate în rate de la Proiectul moldo-japonez 2KR. Valeriu Bulgari, directorul executiv al programului, ne-a spus că tractoarele costă, în funcţie de capacitate, de la 20 la 60 mii de euro (preţuri excesiv de mari pentru ţăranii simpli). Aici sunt comercializate tractoare de mărcile Kubota, Landini, MF-4270, Belarus-82.1, combine SAMPO, DEUTZ, FANR şi NIVA pentru recoltarea cerealelor, instalaţii de irigare BAUER, cu ploaie suprafină, sisteme de irigare prin picurare ADRITEC EUROPA, staţii de pompare a apei, stropitori, pluguri şi alt utilaj agricol.

De obicei, minitractoare la preţuri accesibile pentru ţărani pot fi procurate în cadrul expoziţiei „Moldagrotech” de la Centrul „Moldexpo”, care are loc de două ori pe an: în februarie şi la sfârşitul lui octombrie.

Chiar dacă tehnica agricolă este destul de scumpă, bucură faptul că anul curent procurarea ei va fi subvenţionată de către stat: cu 20 % – cea performantă şi cu 30 la sută – cea tradiţională, autohtonă. Petru Tătaru, şeful Direcţiei dezvoltare tehnologică a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, ne-a spus că această prevedere a fost inclusă în noul Regulament de subvenţionare a agriculturii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *