Internațional

DebkaFile: Turcia plăteşte pentru intervenţia lui Erdogan în Siria, riscând catastrofa din cauza crizelor

"Atacul cu armă automată comis de un individ costumat în Moş Crăciun, de Revelion, în Clubul de noapte Reina din Istanbul a fost primul incident terorist din 2017, soldându-se cu moartea a 39 de persoane şi rănirea altor 69. Intervine după asasinarea ambasadorului Rusei, Andrei Karlov, la Ankara, pe 19 decembrie, de un fost agent de poliţie turc, Mevlit Mert Atlintas, care a strigat «Asta este pentru Siria!», în numele Frontului al-Nusra, filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida", comentează site-ul israelian de informaţii militare DebkaFile.

"Intervenţia declanşată de armata turcă în nordul Siriei în august 2016 a declanşat o escaladare puternică a atacurilor teroriste devastatoare comise în Turcia de grupuri din Siria precum Stat Islamic, Frontul al-Nusra şi Şoimii Eliberării Kurdistanului (TAK), atentatele adăugându-se celor comise oricum de mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan", explică experţii DebkaFile.

"Cu toate acestea, impactul acestor evenimente oribile păleşte comparativ cu seismele care ameninţă să arunce în aer societatea turcă, forţele armate şi instituţiile guvernamentale, în contextul celor trei războaie declanşate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan; serviciile de securitate pe care le conduce poartă în paralel trei războaie – două în afara frontierelor, în Irak şi Siria, iar unul în interior, împotriva mişcării insurgente kurde. (…) Agenţiile de informaţii turce sunt depăşite de cele trei conflicte şi de activităţile pentru destructurarea celulelor teroriste instalate în Turcia de reţeaua Stat Islamic, de Frontul al-Nusra, afiliat Al-Qaida, şi de insurgenţii sirieni kurzi", subliniază DebkaFile, amintind că, în 2016, la Ankara şi Istanbul au avut loc numeroase atentate comise de organizaţiile Daesh (Stat Islamic) şi de PKK, soldate cu peste 180 de morţi.

"Situaţia se poate transforma în catastrofă în cazul în care minoritatea kurdă ar alege acest moment pentru a se revolta, cu susţinerea PKK şi a miliţiilor kurde siriene YPG, împotriva Administraţiei Recep Erdogan. Există zece milioane de kurzi în sudul Turciei, din totalul de 22 de milioane de membri ai comunităţii kurde din Turcia. În plus, Turcia pare să se pregătească să iasă din NATO, întorcând spatele Statelor Unite şi Europei şi apropiindu-se de Rusia, China şi Iran", avertizează specialiştii site-ului israelian de informaţii militare DebkaFile, observând că Administraţia Barack Obama nu doar că nu a reuşit să stopeze acest proces, ba chiar probabil a accelerat îndepărtarea Ankarei de Occident, astfel că Donald Trump trebuie să decidă dacă vrea şi poate aduce Turcia înapoi.

Începând de la complotul din iulie, Recep Erdogan continuă acţiunile de reprimare şi epurările de cadre în toate domeniile vieţii sociale turce, în lupta cu principalul rival, clericul disident Fethullah Gulen. Însă acţiunile de reprimare par să aibă efectul opus. Gulen, care era o personalitate marginală pe scena politică turcă, a devenit acum un personaj uriaş, fiind considerat un erou în tot mai multe segmente ale societăţii turce.
"În cazul în care Erdogan nu va reuşi să oprească extinderea atacurilor generate în Turcia de războiul sirian, s-ar putea să aibă nu doar unul, ci trei fronturi de luptă pe plan intern: kurzii, grupurile islamice radicale şi mişcarea lui Fethullah Gulen", atrag atenţia experţii DebkaFile.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *