Timpul.md

Actualitate 2 Aprilie 2020 | 00:30

Declarații „tehnocrate” / Ion Chicu: Nu vom da bani din buget pentru proprietarii de businessuri. Noi nu VREM să admitem colapsul sistemului bugetar

Bugetul de stat înregistrează deja pierderi importante din cauza pandemiei COVID – 19, iar principala sarcină a Guvernului este să asigure cetățenii cu salarii și pensii. Cei din business vor fi ajutați după posibilități și nimeni nu trebuie să-și facă mari speranțe că „vor fi împărțite rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei”, pentru a salva mai multe afaceri afectate de pandemie. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu.

Potrivit premierului, multe întreprinderi și proprietari de afaceri riscă să falimenteze, deoarece chiar e vorba de o situație excepțională provocată de COVID – 19.

„Această situație afecteză mediul de afaceri, cetățenii, dar și statul. Este clar că toți vor avea pierderi. Statul a pierdut deja enorm. Deja se înregistrează scăderi de venituri la buget. Este firesc acest lucru, mai ales că de două săptămâni nu lucrează economia. Vor pierde și antreprenorii, și întreprinderile. Pierderile respective, în condițiile R. Moldova, nu pot fi compensate de stat. Nici în alte țări pierderile nu pot fi acoperite în proporție de 100% de stat. R. Moldova nu este cel mai bogat stat și nu avem posibilitatea să acordăm suport financiar antreprenorilor”, a declarat premierul, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.

Ion Chicu a adăugat că principala sarcină a Guvernului în această situație de criză este să asigure plata salariilor și pensiilor.

Noi nu o să dăm bani din buget, care și așa este auster, pentru proprietarii de businessuri. Ce, peste o lună să nu mai putem plăti salariile și pensiile? Eu îmi doresc să ieșim cu toții sănătoși din această situație dificilă, inclusiv proprietarii de afaceri și pensionarii. Vedem lozinci de genul: împărțiți rezervele valutare ale BNM ca să salvăm businessul din R. Moldova. O să-l salvăm, dar ce o să se întâmple în luna iunie? Nu vă așteptați că vor fi compensate integral pierderile businessului. Nu vor fi”.

Mai mult, prim-ministrul nu exclude că criza provocată de coronavirus va provoca reducerea Prodului Intern Brut (PIB) cu circa 9%, dacă luăm în calcul că a fost prognozată o creștere economică de 3,8% pentru 2020. „E dificil să facem careva prognoze, pentru că nu știm cât va dura această năpastă. Sunt diferite scenarii, iar cel mai pesimist scenariu este -5% comprimarea economiei, reducerea PIB-ului. Noi am elaborat bugetul reieșind dintr-o creștere de 3,8%.

Dacă luăm scenariul cu - 5%, asta ar însemna – 8,8%. Un procent de creștere a PIB ne costă 550-570 de milioane de lei. Putem face matematica: 570 înmulțim cu 9% și ieșim la 5 miliarde de lei, raportat la estimările noastre inițiale. Este o lovitură pentru buget destul de semnificativă. Noi vom face o rectificare a bugetului, pentru a asigura finanțarea cheltuielilor sociale – pensiile și salariile. Noi vom face ca sistemul bugetar și bancar să rămână în picioare. Noi nu vrem să admitem colapsul sistemului bugetar.

De aceea, cereri exagerate, acoperirea profiturilor desenate de proprietarii de restaurante nu vor fi. Trăim în altă lume, trăim în altă realitate. Poate e greu să conștientizăm asta, deoacamdată”, a conchis Ion Chicu.

https://www.ziarulnational.md 

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus