Opinii și Editoriale

Declaratia unui grup de presedinti ai organizatiilor teritoriale si membri ai Consiliului National al Partidului Social-Democrat

Framantarile din interiorul formatiunii noastre risca sa degenereze si sa se agraveze, conducand pana la scindarea si disparitia acesteia. Nu putem admite o astfel de evolutie a lucrurilor si acest fapt ne-a determinat sa ne expunem public pozitia, in speranta ca vom fi auziti si sustinuti de catre membrii partidului.

Partidul Social-Democrat intotdeauna a fost un partid deschis, democratic, in care erau ascultate toate vocile, argumentele fiind conditia indispensabila adoptarii unei sau altei decizii.

Alegandu-l pe Dumitru Braghis in fruntea partidului, noi am avut speranta ca traditiile democratice in partid vor fi mentinute si dezvoltate. In ultimul timp, insa, presedintele partidului, Dumitru Braghis, a demonstrat ca pentru el principiile si normele democratice sunt doar o goala formalitate si ca Domnia sa poate lesne face declaratii si lansa proiecte publice, poate avea negocieri si intelegeri de culise, unele indoielnice si chiar dubioase, dar toate facute in numele PSD, despre care membrii Consiliului National, nemaivorbind de membrii simpli ai partidului, aflau doar din sursele mediatice.

Intr-o asemenea maniera a fost lansat, in martie 2009, si asa-zisul proiect transnistrean al PSD, care a produs un soc in interiorul partidului, acesta ajungand sa fie taxat in modul cel mai sever de catre alegatori la alegerile parlamentare din primavara si vara anului trecut. In situatia in care mandatul sau de presedinte a expirat la 22 decembrie 2009, Dumitru Braghis, din proprie initiativa si cu de la sine putere, a initiat negocieri pentru a-i aduce in partid pe Victor Stepaniuc si Vladimir ?urcan, proaspat debarcati din Partidul Comunistilor.

Fiind respins de catre acestia, Braghis continua sa caute cu febrilitate pe cineva caruia ar putea sa-i transmita (sau poate sa-i vanda) mandatul care nu-i mai apartine. In acelasi timp, dansul s-a dedat la rafuieli directe cu cei care indraznesc sa aiba o viziune diferita de a sa. Pretinsa excludere din partid a lui Iurie Bolboceanu si Dumitru Godoroja, precum si sanctionarea altor trei membri ai Consiliului National, are ca scop sa inlature oponentii si, in acelasi timp, sa le dea o „lectie de buna purtare” celorlalti. Pentru Braghis nu conteaza ca decizia in cauza este una nestatutara si, deci, nu are efecte juridice (prerogativa de a decide asupra apartenentei la partid o au doar organizatiile locale, teritoriale si, in cazuri speciale, Consiliul National, dar nicidecum Biroul Politic). Pentru Domnia sa, scopul scuza mijloacele, iar calculul este simplu: prin tertipuri nestatutare, se va incerca debarasarea de oponenti, iar cei nemultumiti vor fi nevoiti sa paraseasca din proprie initiativa randurile partidului (asa cum au facut-o colegii nostri din raioanele Hancesti, Drochia, Sangerei, municipiul Balti si altii).

Partidul Social-Democrat se afla in fata unei alegeri cruciale pentru viitorul sau. Trebuie sa aleaga daca va ramane atasat valorilor si principiilor social-democratiei sau se va lasa manipulat, devenind ostaticul ambitiilor si intereselor unei singure persoane.

Noi, semnatarii declaratiei date, consideram ca Partidul Social-Democrat mai are sansa de a servi interesul public. Viitorul congres urmeaza sa decida nu doar asupra chestiunilor organizatorice, dar si asupra altor probleme importante, cum ar fi cele ce tin de identitatea noastra politica si ideologica, politica de aliante etc. In situatia in care, in conformitate cu Statutul aprobat de Congres, mandatul presedintelui PSD a expirat la 22 decembrie 2009, iar anul 2010, eventual, este anul alegerilor parlamentare si al pregatirii catre alegerile locale, convocarea Congresului ordinar al PSD tocmai pe data de 17 aprilie, dupa cum s-a decis anterior, in opinia noastra, este o incercare de a taragana timpul pentru un favor de moment pentru Dumitru Braghis, dar un dezavantaj enorm pentru partid. Noi consideram ca Consiliul National trebuie, neintarziat, sa revina asupra acestei decizii, constituind un grup de lucru pentru pregatirea si convocarea Congresului la o data ce ar permite mobilizarea si pregatirea plenara pentru eventualele alegeri.

Ce va fi si cum va arata Partidul Social-Democrat dupa Congres depinde acum doar de noi, membrii acestui partid. Indiferent de viziunile noastre asupra perspectivelor de dezvoltare a partidului, avem importanta si dificila misiune sa le analizam si sa le abordam cu calm si maxima responsabilitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *