Social

Declinul demografic poate fi depasit

„Drochia este un exemplu excelent de parteneriat dintre autoritati si societatea civila in crearea unui sistem viabil de protectie a categoriilor social-vulnerabile”, a declarat Boris Galca, directorul UNFPA. Cu prilejul Zilei Mondiale a Populatiei, el a vizitat mai multe centre sociale din Drochia, intre care Centrul maternal „Ariadna”, destinat mamelor si copiilor in dificultate, institutii de reintegrare a copiilor cu dizabilitati, de sprijinire a batranilor si a familiilor sarace. Oficialul s-a intalnit si cu Vladimir Calaras, presedintele raionului.

„Anume in perioada de criza economica factorii decizionali trebuie sa acorde prioritar asistenta sectorului social. Mamele tinere sa aiba acces la informatii referitoare la sanatatea lor, la un pachet unic mai consistent decat cel actual de servicii medicale. Sunt necesare investitii in domeniul asistentei maternale. RM se confrunta cu grave probleme demografice si guvernul ar fi cazul sa promoveze mai insistent politici prietenoase tinerilor familii, sa le incurajeze la nasterea mai multor copii”, a mentionat directorul UNFPA.

„De mai bine de 18 ani, in RM se inregistreaza un spor natural negativ al populatiei. Este imposibil de a mentine balanta dintre persoanele care decedeaza si cele care se nasc. Pe an ce trece, avem tot mai multe persoane cu varsta de pensionare. Marele val va incepe in 2012, cand un numar tot mai mare de oameni se vor retrage din campul muncii, iar aceasta va fi o povara imensa pentru cei tineri, dar si pentru sistemul de protectie sociala. Mult mai multe pensii vor trebui platite persoanelor. Spre regret, sistemul de protectie sociala din RM inca nu este pregatita pentru o asemenea situatie”, a spus Boris Galca.
Pe de alta parte, in RM creste varsta casatoriei, e amanata nasterea primului copil, tot mai multe familii se limiteaza la primul copil. Alte valori sunt la „moda” – beneficiile materiale, studiile, constructia casei, masinile, cariera. Valorile de familie ajung in plan secund. Si fenomenul de concubinaj este nociv, in contextul declinului demografic, subliniaza expertii.
Gratie eforturilor UNFPA, dar si cooperarii cu institutiile de sanatate, expertii observa in RM o micsorare a numarului avorturilor si o diminuare a maladiilor sexual-transmisibile. Totusi, mai exista problema accesului la servicii de planificare familiala. Procurarea contraceptivelor pentru categoriile social-vulnerabile mai constituie o deficienta, in conditiile in care SIDA continua sa faca ravagii in RM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *