Actualitate

Democratii au discutat parcursul european al R. Moldova

Din 2004 guvernarea de la Chisinau a facut foarte putin pentru a se apropia de Europa, a spus prim-vicepresedintele PD, Oleg Serebrian, vineri, in cadrul unei mese rotunde organizate de aceasta formatiune. La eveniment au participat experti nationali si straini, care au discutat despre integrarea europeana a R. Moldova si au facut recomandari viitorului guvern.

Presedintele Comisiei de economie, coeziune sociala si mediu a Internationalei Socialiste, Christoph Zopel, a spus ca pentru a avea sanse de integrare europeana „RM trebuie sa garanteze un sistem democratic functional si independent”. Zopel a mentionat ca, incepand cu 2011, problema integrarii europene a R. Moldova se va pune mai accentuat in atentia forurilor europene. In acelasi timp, democratii din RM trebuie sa-si doreasca cu adevarat un stat de drept, democratic, si sa ceara, cu acest scop, ajutorul tarilor europene.

Dan Mihalache, membru al Parlamentului European, a afirmat ca exista in RM doua elemente care nu pot fi acceptate si care sunt in detrimentul democratizarii societatii: autoritarismul actualei guvernari si constructia unei relatii de ostilitate cu una din tarile vecine, din care cauza „constructia unei majoritati proeuropene trebuie sa fie un angajament al democratilor”.

Ion Paduraru, ex-ministru al Justitiei, s-a referit la sistemul judiciar autohton. „In principiu acest sistem nu lucreaza prost, atat doar ca mai primeste indicatii de la executiv”, a spus el. „Cel mai grav este ca guvernul recidiveaza in incalcarea prevederilor din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, inclusiv prin arestari ilegale, exproprieri ilegale si prin violarea dreptului la un proces echitabil”, a afirmat Paduraru.

Svetlana Coneva, stagiara la TIMPUL
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *