Timpul.md

Moldova 25 Februarie 2016 | 15:47

Deputații își asumă să consolideze parcursul european

Deputații au aprobat joi, 25 februarie, în cadrul ședinței Parlamentului, o declarație politică în care se angajează, printre altele, să promoveze stabilitatea politică, să consolideze parcursul european, să urgentă a unui pachet legislativ pentru combaterea corupției și promovarea integrității și să eficientizeze serviciile publice.

Astfel, potrivit declarației, deputații vor promova stabilitatea politică în țară, pentru a-i asigura pe cetățenii Republicii Moldova și pe partenerii externi că agenda reformelor va fi promovată într-un mod ireversibil. Totodată, deputații se angajează să acționeze pentru consolidarea parcursului european al Republicii Moldova, în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere semnat cu Uniunea Europeană în iunie 2014.

De asemenea, deputații confirmă, prin această declarație, susținerea pentru finalizarea "Foii de Parcurs" privind cooperarea cu Fondul Monetar Internațional și trecerea la implementarea celor agreate. Declarația subliniază că atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii străini și credibilitatea Republicii Moldova pe plan extern depind de relația cu creditorii internaționali și partenerii de dezvoltare.

În același timp, Parlamentul se angajează să adopte un pachet legislativ complet privind reforma sistemului bancar care să ofere garanții că banii cetățenilor sunt în deplină siguranță și niciodată nu vor putea fi furați. “Doar în acest fel vom putea câștiga încrederea cetățenilor și vom asigura condițiile necesare ca sectorul bancar să contribuie la creșterea economică. De asemenea, susținem alegerea transparentă și rapidă a unei persoane profesioniste și integre la conducerea Băncii Naționale a Moldovei, înțelegând că acest pas va oferi mai multă credibilitate sectorului bancar”, potrivit declarației.

Declarația se referă și la eficientizarea serviciilor publice și asigurarea prețurilor sociale pentru pâine, lapte, produse farmaceutice. “Susținem adoptarea și implementarea măsurilor care vor eficientiza serviciile publice și vor oferi un sprijin real din partea statului pentru toți cetățenii. În acest sens, vor fi adoptate decizii în ceea ce privește: tarifele la gaze naturale, energie electrică și produse petroliere; prețurile sociale pentru pâine și lapte, produsele farmaceutice; accesul rapid și gratuit la servicii medicale; serviciul 112, eficiența acțiunilor poliției și ale structurilor care asigură ordinea publică”, mai menționează declarația aprobată de deputați.

Declarația reiterează sprijinul pentru mediul de afaceri, înțelegând că prin stabilitate, predictibilitate, transparență și comunicare va asigurată creșterea economică și dezvoltare. “În locul confruntării cu mediul de afaceri, mass-media, puterea judecătorească, și executivă, pledăm pentru cooperare în limitele atribuțiilor fiecăruia, urmărind cu toții dezvoltarea Moldovei. Credem, totodată, că este necesară o reformă fiscală profundă, pentru reașezarea pe baze sănătoase a veniturilor și cheltuielilor țării”.

Deputații au reiterat și angajamentul ferm pentru reintegrarea țării.

„Conștientizăm că prin toate acțiunile noastre, proiectele de legi și hotărârile pe care le vom vota, vom putea reclădi încrederea cetățenilor în reprezentanții lor politici și instituțiile statului, asigurând astfel un trai mai bun pentru toți cetățenii”, subliniază declarația votată de deputați.
 
infotag.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus