Timpul.md

Politică 18 August 2017 | 08:26

Deputaților moldoveni nu le este frică de organele anticorupție, pentru că declarațiile de avere nu pot fi verificate

La un an de la reformarea Autorităţii Naţionale de Integritate – responsabilă de verificarea averii demnitarilor - instituţia nu a şi-a ales încă preşedintele şi vicepreşedintele, iar miercuri, din lipsă de cvorum, procedura a fost amânată pentru toamnă. Ce înseamnă acest lucru? Că până atunci nu pot fi verificate declaraţiile de avere şi interese ale funcţionarilor moldoveni, scrie europalibera.org .

Faptul că Autoritatea Naţională de Integritate nu are aleasă încă o conducere paralizează practic activitatea instituţiei. Şi asta pentru că, aşa cum prevede legea, preşedintele autorităţii este cel care urmează să pună în mişcare procesul de selectare a inspectorilor de integritate – responsabili de verificarea declaraţiilor de avere depuse de demnitari.

La începutul acestei luni, pe site-ul ANI au fost date publicităţii primele declaraţii depuse de funcţionarii publici pentru anul 2016, inclusiv a preşedintelui Parlamentului Andrian Candu, a ministrului de Finanţe Octavian Armaşu sau a celui pentru Justiţie, Vladimir Cebotari.

Declaraţiile au fost puricate de presă şi… cam atât, constată Lilia Ioniţă, coordonatoare de proiecte la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, CAPC. Or, cei care urmează să le verifice, să descopere eventuale conflicte de interese şi să stabilească anumite sancţiuni sunt tocmai inspectorii de integritate despre care nu se ştie când vor fi selectaţi:

„Faptul că s-au publicat declarațiile de avere este o procedură firească pentru că legea veche şi legea nouă prevede faptul că declarațiile de avere şi interese trebuie să fie publicate pe pagina web, deci, nu este nimic extraordinar. E altceva că nimeni nu ar putea, în cazul în care depistează anumite încălcări sau presa sesizează anumite inadvertențe în declarațiile subiecţilor declarării, ei nu ar putea să inițieze aceste proceduri de control. Deci, ele, da, au fost făcute publice şi atât!”

Rămân în aer şi dosarele pornite de predecesoarea ANI – Comisia Naţională de Integritate –, şi pe marginea cărora nu au fost adoptate soluţii. Presa scria că ar fi vorba de peste 80 de dosare în care erau vizaţi miniştri, deputaţi sau judecători bănuiţi că şi-au dosit averile. Cooronatoarea de proiecte de la CAPC, Lilia Ioniţă, spune că trece printr-un „deja vu” când urmăreşte felul în care se reformează ANI. 

Citiți în continuare pe europalibera.org.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus