Timpul.md

Actualitate 4 Octombrie 2019 | 16:21

Deputat PAS Doina Gherman a votat la APCE contra clasării dosarelor politice care au fost inițiate în perioada lui Plahotniuc

 Doina Gherman deputat din partea PAS, a votat la APCE, alături de Adrian Candu împotriva clasării dosarelor politice care au fost inițiate în perioada lui Plahotniuc.

 Unul din cei mai imporanți activiști și finanțatori ai PPDA, Alexandru Machedon a criticat-o dur pentru acest vot pe pagina sa pe FB

„Doina Gherman deputat PAS, va rugam sa explicati public de ce la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei ati votat impreuna cu PDM Andrian Candu, impotriva amendamentului propus de societatea civila, despre “urgentarea examinarii si clasarea dosarilor politice care au fost initiate de mafia lui Plahotniuc” ??? Am ramas tablou in urma acestui vot, ati scuipat in toti cei care v-au sustinut riscandu-si viata, securitatea familiilor, sau afacerile !!!”
Deputata a explicat votul său în felul următor:

Referitor la votul meu care a fost împotriva Amendmentului 1 la Raportul cu privire la funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova:
“În proiectul rezoluției, inserați următorul alineat, după alineatul 11.2:
De asemenea, Adunarea solicită autorităților din Republica Moldova:
11.3 „să facă tot posibilul pentru a înceta toate dosarele penale împotriva activiștilor politici și ale avocaților lor, care sunt motivate din punct de vedere politic, inițiate de către regimul anterior, ca rezultat al ingerinței politice în sistemul judiciar și în aplicarea legii, precum este menționat în Raportul Comisiei pentru Afaceri Juridice și Drepturile Omului (Doc. 14405)”

Astfel:
1.Nu există temei pentru a susține amendamentul în cauză, deoarece noi deja am făcut tot posibilul pentru a elibera sistemul de justiție de sub influența nejustificată, însă este nevoie de ceva timp pentru a soluționa toate problemele rămase după regimul anterior.
2.La moment noi nu avem deținuți politici, iar cei care îi consideră pe Filat și Platon deținuți politici, greșesc. Noi am făcut și facem tot pentru reabilitarea foștilor deținuți, dar nu ne putem implica în cazuri de judecată care se află pe rol. Independența justiției este un principiu fundamental și nu poate fi încălcat nici pentru Filat, nici pentru Platon, nici pentru alții.
3.Prin urmare, Adunarea nu poate și nu ar trebui să ne ceară să intervenim în actul justiției, întrucât aceasta ar însemna încălcarea principiilor democratice de bază pe care le susține Adunarea.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus