Timpul.md

Actualitate 7 Mai 2020 | 12:14

Deputat PAS: Chicu ar urma să demisioneze dacă acordul de împrumut cu Rusia va fi anulat / Dodon ia în calcul să forțeze un astfel de scenariu

 

Premierul Ion Chicu ar putea să demisioneze astăzi, susține vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, în timp ce surse consultate de Cotidianul confirmă că Igor Dodon ia în calcul acest scenariu, în cazul în care Curtea Constituțională anulează acordul privind creditul din Federația Rusă.

„Cică Chicu se gândește să demisioneze azi. Dodon spera la anticipate pe mixt. Socoteala de la Luna…”, a scris Mihai Popșoi pe Facebook.

Potrivit surselor noastre, Igor Dodon ia în calcul să forțeze un astfel de scenariu pentru a putea organiza alegeri anticipate în sistem mixt, care ar favoriza socialiștii.

„Se analizează un scenariu prin care anticipatele să se desfășoare în contextul unei crize sanitare și economice, iar toată vina să fie aruncată pe Curtea Constituțională și opoziție. Analizele arată că în astfel de condiții și în sistem mixt, socialiștii ar putea obține un scor foarte bun”, ne-a declarat sursa noastră.

Scenariul este posibil și în condițiile în care Curtea Constituțională a decis că eventualele alegeri anticipate de orice tip vor avea loc în baza sistemului mixt de vot, dacă scrutinul va fi desfășurat până la data de 17 august 2020. În cazul în care anticipatele vor avea loc după această dată, se va aplica sistemul proporțional de vot (pe liste de partid).

Dacă azi sau cel târziu mâine Guvernul nu demisionează sau nu este demis, alegerile parlamentare până la prezidențiale sunt imposibile. Dacă azi sau cel târziu mâine Guvernul nu demisionează sau nu este demis, următoarele alegeri parlamentare pot avea loc doar pe baza sistemului electoral proporțional”, a comentat și juristul PAS Sergiu Litvinenco.

https://cotidianul.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus