Actualitate

Deputaţii au mai găsit o gaură de zeci de milioane la buget. Tot ei au provocat-o

Astfel, nivelul prețului minim de comercializare cu amănuntul pentru un pachet de țigarete fără filtru ovale va constitui 10 lei, comparativ cu 7 lei în prezent, iar prețul minim pentru un pachet de țigarete fără filtru cu mundștuc va fi de 12 lei, față de 7 în prezent. Totodată, valoarea prețului minim de comercializare a unui pachet de țigarete cu filtru rămâne de 16 lei.

Democraţii merg pe urma comuniştilor

Autorul iniţiativei, deputatul democrat Iurie Chiorescu, şi-a argumentat iniţiativa prin necesitatea sporirii veniturilor la bugetul de stat, protecției sănătății populației şi protecția pieței interne.

"Din momentul implementării/aplicării prevederilor legale ce se referă la prețul minim de comercializare cu amănuntul pentru țigarete (1 ianuarie 2017 n.r.), s-a observat că acest instrument legal poate fi unul foarte eficient în vederea atingerii obiectivelor menționate supra. Însă, o condiție indispensabilă pentru ca acest mecanism să funcționeze eficient este stabilirea unui nivel obiectiv al prețului minim de comercializare cu amănuntul, care să corespundă realităților economice ale Republicii Moldova", susţine parlamentarul.
Curios este că un an în urmă deputatul comunist Oleg Reidman a propus să se stabilească prețul minim orientativ de vînzare a ţigărilor fără filtru la nivelul de 12 lei pachetul, dar majoritatea parlamentară în frunte cu democraţii nu au susţinut iniţiativa.

Acum democratul Chiorescu susţine că s-a observat că nivelul de şapte lei a prețului minim de comercializare cu amănuntul stabilit pentru țigaretele fără filtru, nu este unul suficient să contribuie la realizarea obiectivelor propuse, adică adunarea de mai mulţi bani la buget. Din aceste motive a propus de a majora nivelul prețului minim de comercializare cu amănuntul.

Potrivit lui, diferențierea nivelului prețului minim de comercializare cu amănuntul la țigaretele fără filtru ovale față de țigaretele fără filtru cu mundștuc, a fost determinată de faptul că țigaretele fără filtru produse de producătorii autohtoni de produse din tutun, sunt, în principal, țigarete fără filtru ovale, iar țigaretele fără filtru de import, sunt țigarete fără filtru cu mundștuc.

"Acest fapt conferă un avantaj comercial țigaretelor fără filtru de import. Prin urmare, diferențierea nivelului minim de comercializare cu amănuntul între aceste două tipuri de țigarete fără filtru (ovale și cu mundștuc) va echilibra avantajele comerciale dintre produsele autohtone și cele de import.", susţine Chiorescu.

În opinia lui, majorarea nivelului prețului minim de comercializare cu amănuntul la țigaretele fără filtru va contribui la încasări adiționale semnificative la bugetul de stat din contul TVA colectat per pachet cu cica 10-12 milioane lei până la finele anului, și din majorarea bazei impozabile pentru impozitul pe venit aplicat persoanei juridice.

Vor să adune 2,5 miliarde lei

Implementarea majorării nivelului prețului minim de comercializare cu amănuntul la țigaretele fără filtru va contribui la realizarea obiectivelor de încasări la bugetul de stat preconizate de Ministerul Finanțelor pentru anul 2017 din accize la țigarete de circa 1.8 miliarde lei și din contul TVA colectat per pachet de țigarete de circa 0.7 miliarde lei (în total aproape 2.5 miliarde lei), inclusiv datorită stabilizării cotei de piață a țigaretelor fără filtru la nivelul actual, transmite mold-street.com 
 
Un alt argument este că prin majorarea prețului minim de comercializare cu amănuntul la țigaretele fără filtru, se va diminua accesul minorilor și tinerilor la produse din tutun ieftine, în special, va diminua accesul la țigaretele fără filtru care reprezintă un grad de nocivitate mai ridicat, decât țigaretele cu filtru, ceea ce automat va scădea din volumul de țigarete pe care îl consumă această categorie a populației.

Gaură de sute de milioane lei

De notat că politica fiscală incoerentă din ultimii ani a dus la o creștere semnificativă a importurilor și a cotei țigărilor fără filtru pe piața Republicii Moldova. Efectul a fost ratarea unor venituri de sute de milioane lei și mai ales afectarea sănătății populației.

Astfel în primele patru luni ale acestui an importurile de țigări fără filtru a înregistrat o creștere de circa trei ori, arată date ale Ministerului Finanțelor.

În același timp importurile de țigări cu filtru au scăzut cu peste 41%. Dar cel mai tare a fost lovită producția internă de țigări, care s-a diminuat de 2,5 ori,în comparație cu aceeași perioadă a anului 2016.

În consecință bugetul statului a ratat deja venituri de circa 100 de milioane lei, iar până la finele anului 2017 încă circa 300-400 de milioane lei.

Autor: mold-street.com 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *