Actualitate

Deputatii isi aleg marti conducerea

Marti parlamentarii se intrunesc in cea de-a doua sedinta plenara, in cadrul careia urmeaza sa fie alesi presedintele, vicepresedintii, Biroul permanent si conducerile fractiunilor. Comunistii, care detin majoritatea de mandate, il vor popune la functia de spicher pe prim-secretarul partidului Vladimir Voronin.

Nici in aceasta saptamana deputatii nu au primit ordinea de zi. La solicitarile noastre, Serviciul de presa al legislativului a declarat ca ordinea de zi a fost publicata in „Nezavisimaia Moldova”, un ziar pretins deetatizat. Acelasi serviciu de presa ne spune ca sedinta va fi condusa, din nou, de Ivan Calin si asta pana in momentul alegerii presedintelui parlamentului. Amintim cititorilor ca, in urma cu o saptamana, decanul de varsta, comunistul Ivan Calin, a citit in fata deputatilor un cuvant de salut prin care a acuzat Opozitia si „dusmanii interni si externi” de toate relele si a refuzat sa le ofere deputatilor din opozitie dreptul de a face declaratii de la tribuna parlamentului.

Saptamana trecuta, PCRM s-a intrunit in cadrul unei plenare la care au fost impartite principalele functii ale noii guvernari. La functia de vicepresedinte al parlamentului comunistii il vor propune pe Vladimir ?urcan, ex-presedinte al comisiei juridice in legislatura precedenta. Comunistii au decis sa ofere cea de-a doua functie de vicespicher „stimabilei Opozitii”, dupa cum a numit-o Mark Tkaciuk. Mariana Postoico va deveni presedinta fractiunii comunistilor.

Cele trei partide de opozitie au declarat de nenumarate ori ca nu vor participa la alegerea conducerii parlamentului, anuntand doar despre constituirea fractiunilor. Astfel, fractiunea PLDM va fi condusa de Vlad Filat (presedinte), Alexandru Tanase si Mihai Godea (vicepresedinti) si Angel Agache (secretar). La AMN s-a pastrat conducerea fractiunii din legislatura precedenta – Serafim Urecheanu (presedinte), Veaceslav Untila (vicepresedinte) si Leonid Bujor (secretar). Azi-dimineata si PL urmeaza sa constituie fractiunea si sa-si aleaga conducerea.

Conform Art. 64 din Constitutie, presedintele parlamentului se alege prin vot secret, cu majoritatea voturilor deputatilor alesi, iar vicepresedintii se aleg la propunerea spicherului, in urma consultarilor cu fractiunile parlamentare.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *