Actualitate

Deputatii PLDM, AMN si PL s-au tinut de cuvnt: vom avea alegeri anticipate

Miercuri, Opozitia a triumfat si s-a reabilitat in fata alegatorilor dupa ce a blocat si cea de-a doua tentativa de alegere a presedintelui RM. „Este un moment istoric. Asistam la cristalizarea unei Opozitii unite, principiale si responsabile”, a declarat Veaceslav Untila, prim-vicepresedintele AMN. Ca si la 20 mai, partidului majoritar nu i-a ajuns un singur vot pentru a o alege in functia de sef al statului pe Zinaida Greceanai. Conform legii, in astfel de cazuri, presedintele in exercitiu dizolva parlamentul si anunta alegeri anticipate.

Cu 20 de minute inainte de inceperea sedintei, deputatii din PL, PLDM si AMN se felicitau. Ei isi strangeau mainile bucurosi si se pupau. Din sala lipseau deputatii comunisti, foarte constiinciosi pana acum, care veneau cel mai devreme la sedintele parlamentului. La ora 10.02 a intrat in sala toata fractiunea majoritara cu tristete pe chipuri. Desi au avut o saptamana la dispozitie pentru negocieri, comunistii au intrerupt sedinta plenara cerand discutii cu cele trei partide de opozitie parlamentare. Pe rand, Vladimir Voronin, impreuna cu Vladimir ?urcan si Mark Tkaciuk, au mers sa discute cu deputatii din PL, PLDM si AMN. Comunistii au anuntat ca vor o coalitie larga, in numele unui guvern si program anticriza. Dar Opozitia s-a tinut tare si si-a respectat promisiunea de a nu vota o conducere comunista care a fraudat alegerile. Dupa ce au trecut pe la urna de vot, deputatii din fractiunea majoritara au asteptat mai bine de o jumatatea de ora sa se intample o minune si cineva din Opozitie sa vina sa voteze. Dar nimeni nu s-a mai apropiat de urna.

Cel mai probabil, alegerile anticipate vor avea loc la sfarsitul lunii iulie sau la inceputul lunii august. O declaratie in acest sens a facut prim-vicepresedintele parlamentului, Vladimir ?urcan. Tot ieri, deputatii comunisti au votat candidatura Zinaidei Greceanai la functia de premier. Miercurea viitoare, pe 10 iunie, parlamentarii urmeaza sa adopte componenta cabinetului de ministri si planul de activitate al acestuia. Voronin a anuntat ca abia dupa numirea noului guvern va semna decretul prin care va stabili data alegerilor anticipate. Opozitia si-ar dori insa ca anticipatele sa aiba loc in septembrie. De asemenea, liderii celor trei partide liberale spun ca noul guvern va fi, de fapt, cel vechi.

Imediat dupa refuzul Opozitiei de a alege un presedinte comunist, liderii fractiunii majoritare au acuzat din nou cele trei partide de toate relele din lume. Potrivit Mariei Postoico, presedinta fractiunii PCRM, Opozitia este responsabila de criza economica cu care se confrunta R. Moldova, de scaderea investitiilor straine si imaginea proasta pe care RM o are in exterior, dar si de tentativa repetata de lovitura de stat. „Opozitia radicala a continuat cursul cinic inceput la 7 aprilie de instrumentare a unei lovituri de stat. Este o incercare de a lipsi poporul RM de viitor, de a-l condamna la saracie, discordie si xenofobie”, a spus Postoico, sugerand ca opozitia moldoveana a actionat fiind ghidata de Romania. „Victoria comunistilor nu le convine celor care la 7 aprilie au arborat pe cladirea Presedintiei drapelul unui stat strain, celor care neaga dreptul poporului la autoidentificare, la propria istorie, limba si la propriile traditii spirituale. De aici si incercarile disperate de a lipsi RM de independenta si de viitor”, a mentionat Postoico. Atat Postoico, cat si Voronin „au promis” Opozitiei „o infrangere zdrobitoare” la anticipate.

Campania electorala pentru anticipate este mai scurta decat cea pentru alegerile obisnuite – 45 de zile. Expertii vorbesc despre un risc mare ca prezenta la scrutin sa nu depaseasca rata de 50 la suta necesara validarii alegerilor. In aceste conditii, ar putea avea loc alegeri repetate. In tot acest interval, presedintele in exercitiu al RM, Vladimir Voronin, isi va mentine functia pana la preluarea mandatului de catre un nou sef de stat.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *