Actualitate

Deputaţii şi judecătorii comit cele mai multe nereguli când îşi declară averea

Potrivit monitorizării ADEPT, principalele nereguli depistate ţin de nedeclararea valorii bunurilor pe care le deţin sau diminuarea valorii bunurilor declarate. Pe pagina avere.md sunt prezentate câteva topuri în care apar judecători cu maşini de lux, dar care declară preţuri derizorii pentru acestea, dar şi deputaţi care declară că nu au locuinţe sau, în general, că nu au venituri.

În 82 de cazuri demnitarii au omis să indice în declaraţii valoarea terenurilor, apartamentelor/caselor sau a automobilelor aflate în posesie sau folosinţă. În 55 de cazuri nu sunt declarate conturile bancare. În 25 de cazuri ADEPT a constatat diminuarea valorii bunurilor declarate, iar în 23 de cazuri demnitarii au admis neconcordanţe între declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi şi declaraţia de interese.

Igor Boţan a opinat că demnitarii intenţionat diminuează valoarea bunurilor sau nu indică toată averea deţinută ca să demonstreze că sunt mai aproape de popor sau să nu şocheze societatea sărăcită.

Oferind acces liber şi permanent la informaţii sintetizate despre veniturile, proprietăţile şi interesele oficialilor publici, ADEPT îşi propune să contribuie la creşterea interesului cetăţenilor asupra subiectului corupţiei în rândul demnitarilor, a îmbogăţirilor ilicite şi traficului de influenţă, pentru exercitarea unui control public mai riguros asupra integrităţii demnitarilor.

Pagina web a fost creată şi este menţinută în cadrul proiectului „Sporirea controlului public asupra integrităţii persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică” finanţat de Fundaţia Soros-Moldova. Până acum, pe avere.md sunt publicate declaraţiile a 245 de demnitarii, unii dintre ei deja plecaţi din funcţii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *