Afaceri

Deşeurile – o marfă profitabilă

Utilizarea surselor alternative de energie ar putea permite R. Moldova să nu mai depindă atât de mult de ţările exportatoare de hidrocarburi, consideră membrii IDEA. Ieri, în cadrul unei şedinţe publice, aceştia au propus o serie de soluţii pentru reciclarea şi reutilizarea deşeurilor, precum şi pentru folosirea surselor de energie regenerabilă. Vasile Eşanu a ţinut să sublinieze că deşeurile menajere şi cele animaliere, precum şi frunzele sau paiele ar putea fi o sursă importantă pentru aprovizionarea gospodăriilor ţărăneşti cu energie, biogazul diminuând considerabil costurile la întreţinere. Instalarea sistemului de producere a biogazului pentru asigurarea cu cantitatea de energie necesară unei gospodării costă circa 5000 de euro.

Cercetătorul Vadim Ţurcanu de la IDEA a încercat să răspundă la întrebarea: „Cum să plăteşti facturile în contextul în care preţurile la combustibil creşte vertiginos?”. Soluţia propusă de el este utilizarea peleţilor şi a brichetelor pentru încălzirea locuinţelor. „Peleţii şi brichetele sunt deşeuri comprimate, formate din frunze, crengi, paie etc., astfel că preţurile nu vor depinde de fluctuaţiile de pe piaţa energetică”, susţine Ţurcanu. Potrivit lui, peleţii au o putere calorică de două ori mai mare decât lemnele. Instalarea unui sistem de fabricare a unei tone de peleţi şi 500 kg de brichete pe oră costă circa 30 de mii de dolari.

O altă metodă ar fi utilizarea energiei solare. „Dacă pe acoperişul unui bloc de 66 de metri pătraţi ar fi amplasate baterii solare, acestea ar diminua cu cel puţin 39% totalul de energie tradiţională utilizată”, susţine membrul IDEA Corneliu Munteanu. El a propus implementarea a câte un astfel de proiect-pilot în fiecare zonă a Moldovei. Montarea unor baterii solare pe o suprafaţă de 66 de metri pătraţi necesită o investiţie de aproximativ 30 de mii de euro, iar întreţinerea acestora pe o perioadă de cinci ani – nu mai mult de 1800 de euro.
Rodion Bajureanu, viceministrul Mediului, deşi s-a arătat sceptic faţă de realizarea unor asemenea proiecte din cauza lipsei investiţiilor şi a cererii pe piaţă, a încurajat investitorii să apeleze la programele guvernamentale de finanţare.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *