Timpul Local

Deşi încă inexistentă, uzina de prelucrare a deşeurilor menajere e acţionată în judecată

Cu toate acestea, există riscul ca la anul să avem un oraş plin cu gunoi. Discuţiile în contradictoriu nu s-au încheiat, iar ieri Partidul Social Democrat a declarat că atacă în judecată decizia Primăriei de a construi o uzină de prelucrare a deşeurilor menajere. La baza deciziei PSD stau două motive: faptul că nu există garanţii privind asigurarea securităţii ecologice pentru municipiu şi că investitorul italian poate, conform contractului, să transmită drepturile de implementare a proiectului unui alt executant. În plus, susţine PSD, la uzină vor fi aduse deşeuri din alte ţări.

Primăria Chişinău respinge acuzaţiile PSD privind pericolul ecologic la construcţia uzinei, afirmând că proiectul a fost avizat de către instituţiile guvernamentale de mediu. Recent, într-un interviu, Vladimir Garaba, preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, a declarat că „tehnologia propusă nu admite emisii supranormative şi că în mod normal, dacă se va respecta procesul tehnologic, n-ar trebui să fie efecte negative asupra mediului şi sănătăţii”.

Investitorul italian care urmează să construiască uzina a fost selectat în baza unui concurs încă în anul 2005. Contractul a fost semnat de Vasile Ursu, în 2006. Mai târziu contractul a fost modificat, fiind exclusă inclusiv prevederea ce oferea dreptul investitorului să prelucreze deşeuri transportate din alte state. Respectându-şi angajamentele asumate prin contract, Primăria a alocat terenul pentru construcţia uzinei de prelucrare a deşeurilor menajere şi a aprobat un grafic de executare a lucrărilor. Acum, urmează ca şi investitorul să-şi îndeplinească obligaţiunile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *